Желязков се срещна с шефа на Радата Руслан Стефанчук

OFFNews 24 април 2023 в 14:04 1317 1

Желязков - Стефанчук

Снимка НС

Председателят на НС Росен Желязков се срещна колегата си Руслан Стефанчук.

България ще продължи да подкрепя Украйна категорично с всички инструменти, с които разполага, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на среща с председателя на Върховната Рада Руслан Стефанчук.

Двамата разговаряха в рамките на Конференцията на председателите на парламенти на държавите членки на Европейския съюз в Прага. България категорично осъжда непровокираната и неоправдана агресия на Русия срещу суверенна и независима Украйна, отбеляза Росен Желязков. Той подчерта, че войната на Русия срещу Украйна значително подкопава сигурността на Европа като цяло и в частност на Черноморските страни. 

България подкрепя европейската и евроатлантическата перспектива на Украйна, заяви Росен Желязков. Споделяме позицията, че агресията и престъпленията на Русия трябва да бъдат осъдени с цялата тежест на международното право и всички военни престъпления трябва да бъдат разследвани, допълни председателят на Народното събрание.

Председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук изрази благодарност за последователната позиция и подкрепата на България за евроатлантическата интеграция на Украйна. Той подчерта, че красноречиво доказателство за това са и приетото от Народното събрание още миналата година решение за оказване на военна и военнотехническа помощ на Украйна и решение на българския парламент, с което се обявява Гладомора за геноцид. Председателят на украинския парламент изрази искрената благодарност на своя народ за помощта, която България му оказва в този труден момент. 

Ще продължим да подкрепяме Украйна с всички инструменти, с които разполагаме - икономическа и финансова помощ, политическа подкрепа за международните инициативи на Украйна и ограничителни мерки, но с повишено внимание към неблагоприятните им последици за нашите критични сектори, посочи председателят на Народното събрание. България ще продължи да настоява за постигане на справедлив и траен мир във война, която Украйна не е започнала, и по начин, който ще запази суверенитета и териториалната цялост на страната, заяви Росен Желязков. Заедно с нашата подкрепа за Украйна трябва да засилим усилията за справяне с последиците от войната, особено за най-уязвимите страни и за тези, които са стратегически важни за нас, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

24.04 2023 в 14:20

И преди съм писал, че лично познавам Желязков, както и че смело твърдя, че е професионалист, но чисто човешки не мога да приема, не мога да понасям, след повече от година гнус и гадости в УкраИна, дипломатическите ефемизми: "България категорично осъжда непровокираната и неоправдана агресия на Русия" ...
Войната носи кървава и опостушителна всеобща реалност, а световната дипломация си играе на думички, баси...