Зелените предлагат България да приюти университета, който Орбан закрива

OFFNews 13 април 2017 в 10:06 9563 13

Зелените предлагат България да приюти университета, който Орбан иска да закрие

Партия "Зелените" предлага България да приюти Централноевропейския университет (ЦЕУ), който ще бъде закрит, след като унгарския парламент прие закон, ограничаващ дейността на учебното заведение. 

През последните три десетилетията ЦЕУ се оформи като изключително значима научна и академична институция, предложила достъпно и качествено образование на хиляди млади хора, мнозинството от които днес заемат водещи позиции в управлението, науката, бизнеса и гражданското общество. Сред тях са и няколко хиляди български студенти, изследователи и учени, получили достъп до конкурентно висше образование, се посочва в съобщение от пресофиса на партията.

"Зелените" коментират, че атаката срещу ЦЕУ е "стъпка към погазването на свободата на изразяване в унгарското общество и ценностите на либералната демокрация изобщо". "Популистките лидери и зависимите от олигархичния капитал медии в Унгария, България и другаде из Европа усърдно рециклират омразата и клеветническите твърдения срещу всички граждански и политически структури, отстояващи постиженията на демокрацията, индивидуалните и колективни човешки права и опазването на околната среда. За нас такава атака е абсолютно недопустима в демократична Европа", се посочва още в съобщението.

В случай че, въпреки съпротивата на унгарското общество и международната общност, режимът на Виктор Орбан принуди ЦЕУ да напусне страната, "Зелените" предлагаме България даде подслон на тази водеща академична институция, заявяват от партията. Те поясняват, че образователната система в България все още се бори "да надмогне лошите навици, създадени в предходните няколко десетилетия."

В България има потребност от повече институции като ЦЕУ, които образоват и възпитават младите хора в ценностите на свободата и демокрацията. България се нуждае от университет с международен престиж, който може да задържи повече млади хора в страната и да привлече качествени преподаватели и студенти от целия свят.

Достъпът до качествено образование е една от най-важните инвестиции в бъдещите поколения. То не просто дава на младите хора възможност за смислена житейска реализация, но и поддържа живителната способност на обществото да разбира, оценява и участва в решенията, от които зависят настоящето и бъдещето му, заявяват от партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12860

13

newfoundland

20.04 2017 в 19:37

Където ще падат пари, там са и Зелените, това е тяхното верую!

9016

11

Иван Колев

13.04 2017 в 12:08

Трябва да научим повече за новите 76 пола , недостига на жени в армията и полицията и че полът на един човек трябва да се определя не от доктора , а от детето когато навърши определена възраст..

George Soros:
- I am a global player. And I would like to change the rules of the game.

25665

10

Victimized

13.04 2017 в 11:51

"Виктиме, а другите университети не налагат ли някакъв местен микс от либерални ценности на примитивно ниво и ДС-школовка."

Никой не трябва да бъде наказван с това да пие либеращина от извора. Либерализма е толкова пригоден за политика, колкото чистия комунизъм, и двете са еднакво невъзможни...

25665

9

Victimized

13.04 2017 в 11:48

Е, то е обществена тайна, че зелените са си финансирани от Сорос. Всичките им политики са директно изведени от неговата реторика, дори и легализирането на марихуаната.
Не е случайно, че се коалираха с Да България..

12373

8

Emigirl

13.04 2017 в 11:28

Пак някакви пари ще вземат, затова и са толкова настойчиви..винаги при зелените интересите са свързани с пари

10571

7

Hissarion

13.04 2017 в 11:17

Виктиме, а другите университети не налагат ли някакъв местен микс от либерални ценности на примитивно ниво и ДС-школовка. Така поне получаваш оригинала. А както викат в Димитровград на пазара между "нормал-оригинал" и "баш-оригинал", по-добре да разполагаме с втория.

12284

6

Kristiano789

13.04 2017 в 11:10

щом унгарците го махат, значи има защо. ама зелените пак се бъркат, където не им е работата

12392

5

мгергов

13.04 2017 в 11:05

Дали случайно го махат? Не мисля...поредната безумна идея!

25665

4

Victimized

13.04 2017 в 11:01

"Чудесно ще е. Поне ще имаме реномиран частен университет, чиито дипломи означават нещо. НБУ вероятно ще отече в канавката."

Ти ако смяташ Н Б У за нещо различно, финансира се по същата линия, и същите нео либерални ценности са на пиедестал...