Зелените: Четвърт век не разсея сянката на Държавна сигурност в политиката

OFFNews 19 септември 2014 в 18:08 3704 3

Зелените винаги сме се обявявали за лустрация в политиката и позициите на държавни служители и сме крайно обезпокоени от данните, изнесени от Комисията по досиета във връзка с предстоящите парламентарни избори, се казва в декларация на ПП "Зелените".

Партията под номер 23 в изборната бюлетина е сред малкото без доносници в листите си, за разлика от другите 2 партии с подобни имена - "Партия на зелените" и "Зелена партия".

Влиянието на бившите комунистически тайни служби и тясната зависимост на бившите агенти със силните на деня продължава и до днес. Липсата на категоричен и ефективен лустрационен процес след промените през 1989 г. нанесе непоправими щети върху изграждането на съвременното демократично общество в България. Това допринесе значително за създаването на порочния олигархично-мафиотски модел, овладял политиката и икономиката на страната днес, за проникването на корупцията във всички нива на управление и обслужването на задгранични икономически и геополитически интереси, се казва още в декларацията на Зелените.

Къде са кандидатите с досиета:

БСП - Лява България – 14
Патриотичен фронт – с 12
ДПС – 11
Алтернатива за българско възраждане (АБВ) – 11
България без цензура – 9
Нова алтернатива – 6
Партия на зелените – 6
Левицата и Зелена партия – 5
Атака – 4
Нова сила – 4
Движение 21 – 2
Нова България – 2
Десните – 1
Реформаторски блок – 1 (заличен)
Българска социалдемокрация – 1
НДСВ – 1
Социалдемократическа партия (СДП) – 1
Обединена България (ОБ) – 1
Република БГ – 1

Само в листите на 5 политически формации няма сътрудници на ДС, сред които сме и Зелените.

Зелените призоваваме всички кандидати за народни представители с досиета да се оттеглят от кандидатските листи, независимо, че това не е законово изискване. Това е изискване на морала и ценностите на новото демократично, модерно и проевропейско общество.

Призоваваме и избирателите да бъдат безкомпромисни в своя вот, оценката на миналото, настоящето и перспективите на бъдещето – свободно от зависимостите на мрачни отминали времена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!