Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Зелена светлина от НС: докторската степен на плагиатствалата Даниела Везиева вече може да бъде отнета

Договорите за десетки милиони за съвместни специалности на университетите вече не са под риск - парламентът прие промените в Закона за висшето образование, предложени още миналото лято

Александра Маркарян 08 юли 2022 в 14:43 8315 1

Даниела Везиева

Снимка БТА/Христо Касабов

Даниела Везиева

Докторската степен на бившата служебна министърка на икономиката Даниела Везиева, придобита с потвърдено плагиатство в особено големи размери, вече може да бъде отнета. Зелена светлина за това дават приетите окончателно днес от Народното събрание промени в Закона за висшето образование, които чакат реда си в пореден парламент, след като бяха внесени за обсъждане още миналото лято.

Текстът, който касае казуса "Везиева", а и не само него, а и научния ѝ ръководител - придобил с плагиатство не една, а две научни степени ("доктор" и "доктор на науките" по икономика) Венелин Терзиев, предвижда изменение в Закона за развитие на академичния състав. Според него независимо дали един човек е назначен на академична длъжност, или не - ако е придобил научна степен с плагиатство - висшето училище, където е придобита, е длъжно да я отнеме. Досегашният текст предвижда само освобождаване от академична длъжност, но нито Везиева, нито Терзиев заемат такава и въпросът с отнемането на степените оставаше "висящ". Везиева никога не е заемала академична длъжност в университет, а Терзиев напуска последната си месторабота - Военна академия "Г. С. Раковски" в София - на 22 декември 2021 г., докато тече проверката срещу него в Комисията по академична етика към министъра на образованието.

След обнародването на текстовете ректорите на съответните висши училища ще са длъжни да отнемат докторските степени на двамата и оттук нататък ще могат да освобождават от длъжност и да отнемат степента на всеки, позволил си да защити труд, основан на плагиатство.

Втората голяма промяна в приетия днес Закон за висшето образование узаконява създаването на съвместни специалности между университетите. Такива междууниверситетски споразумения вече има десетки и те са за над 50 милиона лева, но изпълнението им, както и финансирането (по оперативна програма) бяха под въпрос заради сериозното забавяне в приемането на текстовете в закона. Липсата на нормативна основа беше и основание Агенцията по акредитация досега да отказва да акредитира съответните програми.

Новият член 42а в ЗВО, който вече ги регламентира, гласи: "Българските висши училища могат да сключват помежду си споразумения за извършване на съвместно обучение на студенти по специалност от нерегулирана професия", тоест всички специалности извън "Право", "Медицина", "Фармация", "Дентална медицина". Те влизат в сила след одобряване от министъра на образованието.

Премахва се и възможността за злоупотреби с обучението в съкратени срокове по специалности от регулираните професии. В ЗВО вече изрично е записано, че това не е разрешено. Завършени периоди на обучение по такава специалност ще се признават, само ако са придобити в същата специалност и в същата степен на висше образование.

Разширява се възможността висшите училища да партнират със средни училища. Държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в училищата вече ще може да се използва за вход в университет, както това е възможно за останалите държавни зрелостни изпити.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

915

1

8LCHQ997B0oOvWE

23.08 2022 в 13:57

Божеее!И само тази ли е.Помня навремето когато се излюпи първия и единствен професор по футбол в света,на планетата.Затова пък нямаме футбол.
 
X

Подкастът на OFFNews