Здравният министър помоли патриарха да подкрепи донорството на органи

OFFNews 31 октомври 2018 в 21:56 1546 2

На среща днес в Софийската св. митрополия министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отправи молба към патриарх Неофит Българската православна църква "да насърчи и подкрепи донорството на органи при настъпила мозъчна смърт, за да могат хората, които чакат за трансплантация, да получат шанс да живеят".

В момента в листата на чакащите за трансплантация български граждани са 1137 души, като най-голям е броят на чакащите за трансплантация на бъбрек – 1024.

На срещата здравният министър Ананиев е заявил, че "трябва да се работи за преодоляване на предубежденията и преосмисляне на донорството като начин да се помогне на ближния." Затова министерството на здравеопазването търси подкрепата и на Българската православна църква, която да призове миряните да бъдат съпричастни с чакащите за трансплантация и техните семейства.

В прессъобщението на здравното ведомство се посочва, че патриарх Неофит е запознал министъра с позицията на Св. Синод на БПЦ-БП по отношение на трансплантацията на органи и донорството, но не се уточнява каква точно е позицията.

Кирил Ананиев е поел ангажимент и писмено да отправи молбата си до Св. Синод, която ще бъде разгледана по време на предстоящата зимна сесия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

01.11 2018 в 18:43

Ами то както е тръгнало, здравното министерство скоро ще го прехвърлят в юрисдикцията на Светия синод.

10372

1

elbarbudo

01.11 2018 в 10:54

Странно, всеки следващ здравен министър е по-тъп от предишния...