Здравната комисия прие оставката на шефа на НЗОК без много обсъждания, ДПС отказа да гласува

OFFNews Последна промяна на 14 юни 2018 в 16:20 2455 0

Снимка БГНЕС, архив

Проф. Камен Плочев

Парламентарната здравна комисия прие оставката на управителя на Здравната каса проф. Камен Плочев. 

В мотивите за оставката си Плочев обяснява, че не е имал възможността да изпълнява задълженията си в последните 3 месеца заради заболяване, като няма да може да се върне на работа поне още месец. 

Плочев излезе в болничен, след като влезе в открит конфликт с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за размера на дълговете на НЗОК към европейските здравни каси. Тогава Ананиев поиска оставката му.

Искането за предсрочно освобождаване на Плочев беше гласувано днес от здравната комисия, като оставката беше приета почти без дебати. 

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов заяви, че познава отдавна проф. Плочев и той страда от хронично заболяване, така че влошеното му здравословно състояние не е в резултат на скандала около дълговете на НЗОК към чужди каси. 

Той посочи, че дългото отсъствие на Плочев затруднява работата на Касата, а регионалните здравни каси не могат да изпълняват задълженията си. 

Георги Михайлов от БСП се усъмни в думите на Иванов за здравословното състояние на шефа на НЗОК. 

След като проф. Плочев страда от години от хронично заболяване, как изведнъж се оказа, че то е пречка да изпълнява задълженията си веднага след скандала, каза Михайлов. 

От ДПС пък отказаха да участват в гласуването на оставката. Позицията на партията изрази Нигяр Джафер. 

Това заседание е опит да се легитимира поредният опит за отстраняване на управител на НЗОК, посочи Джафер.

По думите ѝ за ДПС няма значение кой точно ще е шеф на Касата, а е по-важно какво ще се промени в системата. 

Тя припомни, че Камен Плочев беше избран единодушно от парламента, и посочи, че явно колкото по-консенсусно се избира управителят на НЗОК, толкова по-бързо си отива той. 

Джафер подчерта, че ДПС очаква реална реформа в системата. ГЕРБ управлява здравеопазването от 9 години, очакваме работещи решения, а не просто персонални промени. 

В крайна сметка "за" приемане на оставката на Плочев гласуваха 11 депутати, а 7 бяха "против'.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови