Здравеопазването в България е в критично положение, твърди червеният депутат Георги Гьоков

Последна промяна на 18 февруари 2018 в 13:10 4134 0

„Здравеопазването в България е в критично положение и БСП заяви това още при приемането на Бюджета на НЗОК”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Георги Гьоков пред БНР.

Той добави, че действията на управителя на касата - проф.Плочев доказват, че здравеопазването е недофинансирано, а задлъжнялостта на касата е голяма.

„Сумата, която касата дължи е 271 200 475 лв.”, добави още народният представител.

Той заяви още, че "проф. Плочев е бил заплашван от високопоставен политик. В публичното пространство излезе, че чрез посредник, здравния министър го е заплашвал, за да подаде оставка. Това показва стила на управление на държавата в момента”.

„Преди няколко години един министър на финансите, определян като добър мениджър от премиера, отмъкна вероломно от касата 1.5 млрд. лв. Управляващите отново говорят за мениджмънт в касата и поставят финансите на преден план, за сметка на здравноосигурения пациент”, отбеляза народният представител.

Гьоков заяви, че след като човек си плаща осигуровките, има право на лечение, включително и в чужбина. Той добави, че процесите, които текат в момента са опит за овладяване на НЗОК. „4.5 млрд. лв. не са малко пари и за управляващите е важно кой ги контролира”, каза още той.

Георги Гьоков бе категоричен, че управителят на НЗОК, трябва да е независим от политиците и да провежда политика, единствено, в интерес на пациентите.