Завладяване на България от олигарси и от Русия: какво разкриха документите на САЩ за Пеевски и Божков

В документите, с които разполагат във Вашингтон, са описани конкретни престъпни схеми, за които досега нямаше информация или знаехме прекалено малко

Георги Савчев 02 юни 2021 в 21:29 20577 4

Снимка OFFNews

Българският бизнесмен и олигарх Васил Божков се е опитал да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители, а олигархът Делян Пеевски "регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество".

Това става ясно от съобщението на Министерството на финансите на САЩ, в което се посочват конкретни примери за сериозна корупция в България.

Днес Службата за контрол на чуждестранните активи наложи санкции на Пеевски, Божков и Илко Желязков съгласно закона "Магнитски".

Разкритията за Пеевски, подкупите и заплахите с прокуратурата

Според информацията на Министерството на финансите на САЩ през септември 2019 г. Делян Пеевски е работил активно за оказването на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Той се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване.

Пеевски също така е участвал в корупционни действия чрез своето подставено лице - Илко Димитров Желязков, бивш заместник председател в Държавна агенция за технически операции (ДАТО) и бивш служител в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), който е назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства през 2018 г.

Пеевски е използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна. От 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация на Желязков, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп.

Пеевски и Желязков също така са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало средства в тяхна полза. В друг случай, от началото на 2018 г., двамата са ръководили схема за продажба на български документи за пребиваване, за която се твърди, че представители на дружества плащали подкупи на български длъжностни лица, които да гарантират, че техните клиенти ще получат документи за гражданство незабавно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски долара или след като изминат петте години за обработването на законно обосновано искане.

Желязков е изнудвал евентуален кандидат за български министър чрез заплаха от повдигане на наказателни обвинения от българската прокуратура, ако след назначаването си министърът не окажел по-нататъшно съдействие на Желязков.

Разкритията за Божков и руското влияние

Според информацията на Министерството на финансите на САЩ Васил Божков неколкократно е подкупвал държавни служители. Тези служители са "един настоящ политически лидер, както и бившият председател на вече закритата Държавна комисия по хазарта".

По-рано тази година Божков е планирал да осигури сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители.

Министерството на финансите на САЩ се позовава и на данните от българската прокуратура, че през февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния председател на ДКХ по 10 000 лв (USD 6, 220) на ден, за да отнеме хазартните лицензи на конкурентни дружества. След тази мащабна схема за подкупи председателят на ДКХ подава оставка и е арестуван, а ДКХ е закрита.

Според данните от Вашингтон, Божков участва на предстоящите парламентарни избори чрез партията си "Българско лято", за да "упражнява влияние върху български политици и официални лица".

Корупцията в агенцията за българите в чужбина 

Същевременно и Държавният департамент днес наложи забрана за влизане в САЩ на Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов, Делян Пеевски и Илко Желязков "във връзка с участието им в сериозна корупция".

Според информацията на Държавния департамент, "в официалното си качество съответно на заместник-министър на икономиката, председател на Държавната агенция за българите в чужбина и главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Манолев, Харалампиев и Томов са участвали в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

5

Plamen Marinov

04.06 2021 в 18:17

Пак ПУТИН виноват

3924

4

Пламен Захариев

03.06 2021 в 13:26

Постнах , без да искам и без да довърша . Та , докато не изчезнат , от лицето на земята , те и тяхната майка , мастията - Британия . МИР , СВЕТА НЯМА ДА ВИДИ !

3924

3

Пламен Захариев

03.06 2021 в 13:18

ФАЩ краварите , пак завъртяха задници и прехвърлят топката към Россия ! Тези боклуци , са техни подлоги , черепи , тикви , прасета и др. говн.ри , ги създадоха те ! Сега обаче , тоягата взе да се обръща , с дебелия край и кравите разлистиха добре познатия к.рвенски сценарий . Сценарий , с който подпалиха и унищожиха , не една държава . Мазни , долнопробни к.рви ! Докато , не изчезнат от лицето на земята

3040

2

Любомир Димитров

02.06 2021 в 22:15

Кой е този настоящ политически лидер, когото Божков е подкупвал - нали се сещате, а !!!
А Влади Горанов кога ще бъде посочен ?

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки