Затворът за репресираните при режима ще се признава за действителен стаж за пенсия

OFFNews 19 януари 2023 в 12:04 1319 0

Вносителят на законопроекта и лидер на ДПС Мустафа Карадайъ

Снимка БГНЕС

Вносителят на законопроекта и лидер на ДПС Мустафа Карадайъ

Затворът за репресираните лица по време на комунистическия режим ще се признава за действителен стаж за пенсия, реши парламентът с приетите на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване. Вносител на промените е председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и група народни представители.

С приетите текстове периодите на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите, в които лицата, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и времето, през което лицата навършили 16 години са били интернирани, изселвани и заселвани ще се зачитат за действителен стаж при пенсиониране. Вносителите очакват от промяната да се възползват около 2000 лица, на които да допълнят своя стаж и да придобият пенсионни права, съобщава БТА.

В мотивите към законопроекта изрично се посочва, че предлаганата промяна ще даде възможност за малък брой граждани - тези, на които не им достигат две години трудов стаж, да се пенсионират по реда на Кодекса за социално осигуряване.

С приетите промени в КСО "действителен стаж" се определя като действително изслуженото, календарно време по трудово или служебно правоотношение, времето, през което лицето е работило по друго правоотношение и е било задължително осигурено за инвалидност, старост и смърт, периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба, периодите по чл. 7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, както и времето, през което лицето е подлежало на задължително осигуряване за своя сметка и е внесло дължимите осигурителни вноски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!