Защо се провали заседанието на парламента: коалиция на старите или извиване на ръце

Георги А. Ангелов, Ружа Райчева Последна промяна на 28 април 2021 в 11:05 7601 1

Днешното заседание на парламента се провали, след като ГЕРБ, БСП и ДПС гласуваха "въздържал се" при вота за седмичната програма. Днес трябваше да бъдат одобрени новият правилник на Народното събрание и промените в изборния закон. Освен това трябваше да се създадат комисии за Росенец и полицейското насилие при протестите миналото лято.

"Новите" и "старите" партии разтълкуваха случилото се по различен начин. Според "старите" - БСП и ГЕРБ, парламентът се занимава със закони, които не са в дневния ред на обществото. Според "новите" при това гласуване е проличала коалиция между "старите" партии.

Ето как парламентарните сили коментираха проваленото заседание: 

ДБ: Това е демонстрация, че съществува мнозинство 

“Всъщност това е демонстрация, че съществува мнозинство в парламента. ГЕРБ, ДПС и БСП абсолютно ясно и изчистено бламират възможността да се актуализира Изборният кодекс и да се промени. Неща, за които има огромен обществен консенсус - видеонаблюдението, въвеждането на сигурен машинен вот и прочие”, коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Дeйcтвиeтo нa ГЕРБ, БСП и ДПС дaвa яcнa физиoнoмия c кaквo cи имaмe рaбoтa - cъщитe фoрмaции глacувaхa и в зaщитa нa Гeшeв, написа той във Фейсбук. Според него с изчeрпвaнeтo нa двaтa мaндaтa вeчe oфициaлнo cмe в пoлитичecкa кризa.

Манолова: Не искат комисии за Росенец и полицейското насилие

“Освен, че очевидно не искат да влязат точките по полицейското насилие, някой не иска да се разбере за полицейското насилие на протестите, или пък да се изясни истината за Росенец. Партиите от предния парламент искат да покажат на българския народ, че всички са като тях. Всички са маскари и не ги интересуват хората”, каза Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!". Тя добави, че ако заседанието се беше състояло, е щяла да отправи искане в залата да се извикат представители на КЕВР, които да обяснят защо цената на парното се повишава със 138%, защо поскъпва токът и предстои приемането на бизнес планове, които ще повишат цената на водата.

ИТН: Разбрахте ли защо върнахме мандата

"Ако трябва – ще идем на нови избори и суверенът ще прецени – 50 срещу 100 и кусур въздържали се не става." Така Станислав Балабанов от “Има такъв народ“ коментира в кулоарите на НС провала на днешното заседание, в което така и не беше приета програмата за седмицата. Според него „днес всички казаха, че суверенът не ги интересува“.

„Всичко е в ръцете на президента. Ние не се страхуваме от избори, важно е суверенът да си вземе решението“, заяви той. Балабанов каза още, че ИТН са водили разговори с „Демократична България“ и „Изправи се.БГ“ преди изборите и допълни: „Продължаваме да комуникираме и в този момент“.

Междувременно от партията излязоха и с позиция в социалните мрежи: "Програмата за работа на Народното събрание за 28-и и 29 април беше отхвърлена от ГЕРБ, БСП и ДПС. Това е прецедент, случва се за първи път и е позор за българския парламентаризъм. Сега разбирате ли защо върнахме мандата и отказахме да работим с тези партии?"

БСП не подкрепи дневния ред, защото не са включени техните предложения

Не подкрепихме програмата за работа на Народното събрание, в нея има лобистки текстове, но не и най-важните теми, като социалните и икономически мерки, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента.

"Днес не подкрепихме програмата за работа на Народното събрание по една-единствена причина. За нас най-важни в момента са социалните и икономически мерки, които парламентът трябва да приеме, за да помогнем на икономиката, на бизнеса и хората. Нашата грижа в момента са доходите, помощ за безработните, помощ за възрастните хора и икономически мерки, които да гарантират стабилност и растеж на българската икономика", заяви Нинова. Тя обясни, че нито едно от техните предложения не се гледа в комисиите и не се включва в програмата за работа на Народното събрание.

Нинова отрече да има координация с другите партии. "Попитайте ДПС и ГЕРБ с какви аргументи гласуваха "против". Ние не носим отговорност за решенията в други партии.”

ГЕРБ: Отговорността е на мнозинството

Не се е случвало програмата за работа за седмицата на парламента да не бъде приета, отговорността е на мнозинството, каза председателят на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след проваленото заседание. Мисля, че ще имат някакъв вариант за работа през тази седмица на парламента, но ние отново казваме, че не това е дневният ред на обществото, каза Атанасова. Според нея Изборният кодекс, написан и приет за една нощ, не е най-сериозната тема в държавата ни.

Официален коментар от ДПС нямаше. В момента тече председателски съвет, на който се обсъжда свикването на извънредно заседание с дневен ред, в който да бъдат включени и други проекти за закони и предложения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7936

1

Христо Венев

28.04 2021 в 12:33

Демонстрация на квадратното мислене от партиите на статуквото. След като единодушно подкрепиха Гешев, сега клонингите на БКП отново са против промените в изборния кодекс.