Заседанието на парламента отново се провали, този път заради ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС

Йорданка Веселинова 15 декември 2023 в 10:21 2649 3

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Пленарното заседание и днес се провали, а парите за здраве и пенсии остават заложник на политическите игри.

Вчера "Възраждане", БСП и ИТН окупираха парламентарната трибуна и така бойкотираха приемането на малките бюджети на ДОО и НЗОК. Опозицията предприе този "пърформанс", както го определи председателят на парламента Росен Желязков, за да поиска прекратяване на демонтажа на МОЧА.

Днес бойкот на парламента имаше от управляващите. При двете проверки на кворума ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС не се регистрираха и очаквано в зала нямаше кворум. Така днешното заседание така и не започна. Очаква се серия от извънредни заседания, тъй като до следващия петък трябва да бъдат приети малките бюджети в зала, големият бюджет за 2024 г. на второ четене в комисия и в зала. Освен това на второ и трето четене трябва да се приеме и конституционната реформа.

Именно заради многото работа, заложена в управленската програма на управляващите, е любопитно как днес те не останаха по-назад и бламираха заседанието. Освен това преди по-малко от 24 часа съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Атанас Атанасов обвиниха трите партии в опозиция, че слагат спирачка на парите за здраве.

Кирил Петков: Опозицията поиска да спре демонтажа, за да се върнат в зала

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви пред журналисти, че днес очаквали "циркове" от страна на опозицията, заради което решили да има извънредни заседания в понеделник и вторник. Проекторешение за насрочване на извънредни заседания е внесено в деловодството на НС още вчера от Петков, Пеевски и Борисов. В него се предлагаше днес да е почивен ден, а идната седмица заседания да има в петте работни дни.

Предколедно парламентът се готви да заседава извънредно и ударно

Кирил Петков е на мнение че трите партии опитват да изземат ролята изпълнителната власт през парламента.

"Тяхното условие беше, че ако искаме да работим, трябва да се спре всичко по демонтажа на паметника. Ние такива условия не приемаме."

Има или няма ''обединена опозиция''?

Трите партии днес използваха същия аргумент и пред журналисти в парламента обвиниха сглобката, че спира приемането на бюджети. Според Станислав Балабанов от ИТН причината днес да няма заседание са коледни партита на ДПС и ГЕРБ. Депутатът от партията на Слави Трифонов заяви, че няма да позволят приемането на поправките в конституцията, но ще участват в заседанията по приемане на бюджета.

Костадин Костадинов обяви, че работата на парламента няма да започне, докато "беззаконието продължава". Той, разбира се, визира демонтажа на МОЧА. Вчера от софийската областна управа на председателски съвет представили всички документи и разрешителни за премахването на паметника. Лидерът на "Възраждане" поиска референдум за МОЧА и заговори за "обединената опозиция".

Буквално след минути пред журналистите в НС излезе и червената лидерка Корнелия Нинова, която даде да се разбере, че обединена опозиция няма. Тя е категорична, че в определени ситуации позициите им съвпадат, но това е всичко.

"Банкетът победи бюджета", каза Нинова.

Тя съобщи, че групата ѝ ще участва по приемането на бюджета. За конституционната реформа все още не е взето решение. Корнелия Нинова добави, че очаква днес съдът да прекрати демонтажа на МОЧА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

15.12 2023 в 16:20

а клъц заплатките?

аз как трябва да ходя на работа, те се лигавят

1005

2

ПР

15.12 2023 в 11:01

Какъв "огромен"проблем възникна покрай МОЧА!
БСП,ВъZZраждане,Сливчо Трифчо и шутовете му,в името на българо-съветската дружба от векове за векове.Окупации,петълъчки,сърпове,чукове са важните атрибути-бюджетите на ДОО и НЗОК са маловажни.

17439

1

мнение от IP

15.12 2023 в 10:34

Това, което имаме като Народно събрание. Интересно е, че никой не смее да каже, че бюджетът може да не бъде приет заради техните игрички. Което доказва, че всичко е предколедно шоу на слаби актьори. Публиката се изнася "с 200" при всеки нов избор и буквално и преносно.
 
X

Да помогнем на украинските деца!