Зарков: Кризата ще свърши, щом се сформира кабинет без ГЕРБ и ДПС

OFFNews 19 август 2021 в 09:27 2012 0

„БСП смята, че правителство е нужно, че този парламент има капацитет, при добра воля на четирите политически сили - без ГЕРБ и ДПС, да излъчи правителство, което да свърши някои много полезни неща. Оттук нататък е въпрос на отговорност, разбиране и целеполагане на всяка политическа сила.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред телевизия България он еър.

„България се намира в политическа криза, която започна преди година с масови протести, след което гласувахме два пъти. Политическата криза ще приключи, когато се създаде редовно и устойчиво правителство без тези, които предизвикаха протестите“, смята социалистът.

По думите му въпрос на узряване е да се стигне до това, до което политическата логика води.

„Трябва да проявим достатъчно съвест, чувство за отговорност, прозрачност – и да направим това, което е възможно, за да се състави кабинет“, подчерта депутатът.

Зарков посочи, че от БСП имат последователно мнение за това каква трябва да бъде принципната основа на правителството.

„То трябва да бъде без ГЕРБ и ДПС, на основата на служебния кабинет като кадрово обезпечение. Това трябва да бъде правителство, което да постави приоритетите, за които говорихме и по време на разговорите с ИТН – ясни политики, свързани с реформи в ключови сектори“, каза той.

По мнението на зам.-председателя на парламентарната група на левицата хората в голямото си мнозинство не искат нови избори.

„БСП се бори да има кабинет, а не предсрочни избори, да има актуализация на бюджета, която да ни позволи да посрещнем идващите кризи, и най-важното – да реализира качествена промяна в основни сектори, която да се случва в следващите месеци. Спиралата на политическата криза не ни помага в решаването на тези проблеми“, обобщи Крум Зарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови