Започва регистрацията на партиите и коалициите за изборите на 2 октомври

OFFNews 10 август 2022 в 07:00 1509 0

Тестване на машина за гласуване.

Снимка БТА/Цветомир Петров

Тестване на машина за гласуване.

Централната избирателна комисия започва днес приема на документи от партии и коалиции за регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Те ще се приемат от 9 ч днес, 10 август, до 17 ч на 17 август в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър І“ № 1.

До 30 август вкл. партия или коалиция може да поиска нейната регистрация за участие в изборите да бъде заличена.

Номерата на партиите и коалициите в бюлетината за предсрочните парламентарни избори ще бъдат определени чрез жребий до 31 август. До същата дата, отново чрез жребии, ЦИК ще определи и реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партии и коалиции, и инициативни комитети в различните форми на предизборната кампания.

Не по-късно от 50 дни преди изборния ден, до 12 август, кметовете на общини трябва да обявят със заповед избирателните секции на територията на общината, за която отговарят.

Също до 12 август ЦИК трябва да обяви и местата в чужбина, в които на произведени до 5 г. преди изборния ден – 2 октомври 2022 г., е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови