Започва противоминна операция в Черно море. Идва нов партньор в бойната група на НАТО

Така числеността на бригадата ще се увеличи на 1500 души, съобщи министърът на отбраната

OFFNews 20 октомври 2023 в 10:18 2268 2

Тодор Тагарев

Снимка БГНЕС/Антония Георгиева

Тодор Тагарев

България, Румъния и Турция работят за стартирането на противоминна операция в Черно море. (...) Нов партньор ще се включи в многонационалната бойна група на НАТО у нас, съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Тагарев участва в откриването на международна конференция "Спечелване на мира в Украйна", организирана от Софийския форум за сигурност със съдействието на Посолството на САЩ в България, предаде БТА.

Тодор Тагарев заяви, че правителството работи от около 2 месеца по подготовка на операцията под секрет. Според министъра това ще спомогне и за износа на зърно от Украйна. По думите му преговорите са на финална фаза и противоминната операция ще продължи толкова, колкото е необходимо.

"Разчитам, че в близко бъдеще тази операция ще бъде стартирана, което ще допринесе за по-високата сигурност в нашите териториални води и в изключителната икономическа зона на България", каза той.

Министърът също така съобщи, че в многонационалната бойна група на НАТО у нас ще се включи нов партньор. Така тя ще прерасне в бригада до около 1500 души, каза Тагарев, предаде БНТ.

Инвестиционната програма за отбрана до 2032 г. ще се преработи. Тагарев не поясни как точно, но каза, че ще бъде внесена в Народното събрание следващия месец. Лаконично посочи, че в нея е включено придобиването на дронове.

Министърът на отбраната каза още, че няма конкретна заплаха за България във връзка с конфликта в Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

20.10 2023 в 11:34

Черен хумор от Far Rider, напълно заслужен!

135

1

Far Rider

20.10 2023 в 10:40

България ще участва с ударна група чалгаджийки, бойно подразделение кючекчийки, казан за варене на домашна ракия, две солидни скари за кебапчета и пържоли! Всички документи по операцията са свевременно изпратени в Москва.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика