Започва процедура по преместването на Паметника на съветската армия

OFFNews 25 февруари 2022 в 11:05 4023 2

Кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков ще възложи процедура по преместване на Паметника на съветската армия (ПСА) от Княжеската градина в София.

Това обяви Трайков във фейсбук. По думите му мнозинството от ГЕРБ/СДС и ВМРО в СОС е обяснило, че това не се случва от 1993 г. досега, защото няма районен кмет, който да приложи решението на Столичния общински съвет отпреди 29 години за демонтаж на скулптурните фигури и барелефи от паметника. 

"Ще възложа започването на процедура по преместване на обекта, след като ненадейно се оказа, че целият СОС минус БСП подкрепя и очаква такава стъпка", категоричен е Трайков. 

През март 2020 г. от "Демократична България" внесоха доклад в СОС с предложение да се възложи на кмета Йорданка Фандъкова да поиска от държавата преместването на ПСА, който е държавна собственост, но е изграден в общинска територия. 

"Предложих за пореден път СОС да премести монумента "Паметник на съветската армия" от Княжеската градина. В ден, в който Путин напада Украйна, наличието на този монумент в сърцето на свободна и демократична България е унижение за българските граждани и е абсолютно недопустимо", написа независимият съветник Методи Лалов, който бе изключен от ДБ. За преместването на ПСА настояват и от партията на Петър Москов. 

Лалов сезира Софийска районна прокуратура за длъжностни престъпления, извършени от общински съветници и/или служители в администрацията на Столичния общински съвет във връзка с доклада за преместване на ПСА от 26 март, внесен от него и група съветници. До настоящият момент, близо 2 (две) години, обаче същият не е разгледан нито от комисиите на СОС, нито от самия Общински съвет, въпреки изискването на чл. 76, ал. 2, т. 4 от Правилника за организацията и дейността на СОС (ПОДСОС). Повече от 10 (десет) месеца председателите на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие (водеща по доклада) и на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика, към които е насочен докладът от председателя на СОС, не бяха извършили никакви действия за разглеждане на доклада, след което и единствено в резултат на системното настояване от моя страна за разглеждане на доклада, се твърди, че са изпратени писма до други институции за изразяване на становище, пише Методи Лалов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

2

GB

25.02 2022 в 13:25

Браво!

10212

1

Човека

25.02 2022 в 12:37

Преместване?? Премахване трябва на този срамен цирей в центъра на столицата ни!