Започна редовната среща на военните министри на страните членки на НАТО

OFFNews 15 юни 2022 в 21:29 1460 0

Драгомир Заков

Снимка Министерство на отбраната

Драгомир Заков в главната квартира на НАТО в Брюксел

Редовната среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО започна в Главната квартира на Алианска в Брюксел със заседание, посветено на войната в Украйна и усилията за спиране на руската агресия. Българската делегация се ръководи от военния министър Драгомир Заков.

Във форума участваха министрите на отбраната на Грузия, Украйна, Финландия, Швеция и Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел.

Съюзниците се обединиха около необходимостта от единен отговор на международната демократична общност на действията на Русия. Те изразиха солидарността си с Украйна и потвърдиха политическата и практическата подкрепа за страната. Беше изразена пълна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. Беше посочено, че следва да се засили сътрудничеството и политическата и практическата подкрепа за уязвимите партньори на НАТО, за да може да се повиши тяхната устойчивост.

В своето изказване Драгомир Заков подчерта, че ангажиментът за подпомагане на Украйна следва да продължи. „Нашата помощ – във всичките ѝ форми, има възможността да повиши капацитета на украинските въоръжени сили и да смекчи страданието на украинския народ“, посочи той.

Заков изтъкна и необходимостта от повишаване на политическата и практическата подкрепа за Грузия и другите партньори в риск.

„Българското правителство напълно подкрепя историческото решение на Финландия и Швеция да подадат молба за членство в НАТО“, заяви министъра и изрази увереност, че приемането им в Алианса ще допринесе за повишаване на сигурността както на двете държави, така и на Европа и в евроатлантическото пространство.

Сътрудничеството между НАТО и ЕС е приоритетно за нашата страна, посочи в изказването си Заков и изрази очакване за скорошно подписване на новата съвместна декларация между двете организации.

Непосредствено преди заседанието на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО се проведе среща на Контактната група за Украйна. Тя беше създадена на 26 април 2022 г. по време на домакинстваната от САЩ конференция по сигурността в Рамщайн, Германия. Участниците обсъдиха подкрепата за Украйна, както и необходимостта да продължи оказването на помощ в дългосрочен план за подпомагане на защитата на териториалната цялост на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови