Заплатата на военните ще расте, модернизация на армията с AI и дронове

Георги Ангелов 13 декември 2021 в 13:19 5819 0

Снимка Архив

Заплатата на военните ще расте с минималната работна заплата за страната, ще се строят и жилища. Превъоръжаване с “фокус върху използване в отбраната на перспективни технологични решения като изкуствен интелект и дронове”. Това са част от мерките за реформи в сектора отбрана, предвидени в управленското спразумение за съставяне на кабинет.

Членството на България в НАТО и ЕС да е в центъра на отбранителната ни политика, пише в документа

От него става ясно, че ще се прави поредният преглед на системата за национална сигурност, както и планове за организационно изграждане и развитие на въоръжените сили, както и план за превъоръжаване със съответните инвестиционни проекти за придобиване на модерни способности.

Споразумението поставя хората в отбраната в “центъра на развитието на въоръжените сили и осигуряване на справедливо възнаграждение в съответствие с риска на военната професия”. Основното месечно възнаграждение трябва се определя на годишна база въз основа на заложен коефициент спрямо минималната работна заплата. Предвижда се и намаляване на жилищната криза чрез публично-частно партньорство и условия за кредитиране. Това трябва да стане, чрез подобряване на инфраструктурата чрез ремонтиране на използвания сграден фонд, продаване на този с отпаднала необходимост и изграждане на жилища за военнослужещите без жилища.

Интересно е предложението за преглед и оптимизиране на пирамидата на военните звания и възстановяване на процентното отношение между различните категории военнослужещи - офицери 20%, сержанти 30% и 50% войници. В момента няма официалнои данни за това съотношение, но публична тайна е, че “пирамидата” е обърната,

В споразумението пише още, че превъоръжаване и модернизация на въоръжените сили ще се прави чрез тясно обвързване с технологичната и индустриална база на отбраната, като тя се планира синхронно за трите вида въоръжени сили, а се реализира поетапно за всеки вид.

Освен това е заложено активно участие в многонационални инвестиционни проекти в ЕС и НАТО, нещо от което МО бягаше досега. Вместо участие в големи търгове за техника МО организираше свои търгове, които или се проваляха или цената беше прекалено висока.  Записано е още, че наличната бойна техника ще се поддържа и модернизира по възможност от българския военно-промишлен комплекс по стандартите на НАТО и ЕС до закупуване на нова техника. В момента България разчита почти изцяло на Русия за ремонт и резервни части, особенно за изтребителите МиГ - 29. Новата техника да се закупува от страните-съюзнички в НАТО и ЕС.

"Възстановяване на системата за нарастване на силите и средствата и изграждане на резерв за подобряване отбранителните способности на страната и допълване с личен състав и техника от националното стопанство. Широка обществена дискусия за нуждата от изграждане на национална гвардия. Преодоляване на некомплекта от личен състав чрез изграждане на ефективна система за привличане, подбор, мотивация, развитие и задържане на военнослужещите", пише още в споразумението

В документа е заложено и усъвършенстване на военнообразователната система и синхронизиране с военното образование в страните от НАТО и ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!