Занижават изискванията за РВД-тата, разширяват борда на директорите

OFFNews 19 март 2014 в 13:37 6732 1

Летище София

Снимка БГНЕС

Промени в Закона за гражданското въздухоплаване приеха на първо четене днес народните представители. Поправките внасят корекция в изискванията за една от най-желаните и добре платени, но и най-отговорни длъжности у нас - ръководител полети. Вносителите настояват да отпадне регламентът за висше образование на заемащите тази длъжност.

Автов на измененията е депутатът на ДПС Камен Костадинов.

Измененията се позововат на регламентите в останалите европейски страни. Според депутата на ДПС Петя Раева, която постави законопроекта, висшето образование не е задължително, защото всички необходими квалификации се придобиват при обучителния курс.

От ГЕРБ възразиха, че е немислимо подобна отговорна и добре платена длъжност да се заема от хора без висше образование. Те настояха, че образователният ценз доказва способността на кандидатите да работят под високо напрежение.

Раева пък призова колегите си от опозицията да бъдат "екзактни" и да не внушават на българските граждани , че ръководителите на полети се назначават току-така, след като подборът за тази длъжност е толкова стриктен.

Разширяват борда на директорите на РВД

Управителният съвет на Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД) ще бъде увеличен от трима на петима души, включително председателя.

Вносителите мотивират предложението си така:

"Причините за това са обемът от работа в рамките на държавното предприятие и необходимостта от осигуряване на възможно най-добра и обхватна експертиза при управлението на предприятието."

От ГЕРБ възразиха остро на идеята с аргумента, че ДПС просто се опитва да разшири "държавната хранилка" и да постави в борда на директорите свои удобни хора.

"Да не си играем на котка и мишка, ами просто да запишем в закона имената на хората, които трябва да бъдат назначени (...) По-добре калинки отколкото адреналинки", заключи Цветомир Михов от ГЕРБ.

Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" е известно като най-печелившото предприятие, в което различните управления назначават свои кадри. Заплатите на ръководството надвишават 10 000 лв.

Гласуването на косъм

Гласуването на законопроекта мина на косъм. Първоначално председателят Миков обяви, че вотът по текстовете ще се проведе утре. След забележка от страна на зам.-председателя на ПГ ГЕРБ Цецка Цачева промени решението си.

На първото гласуване законопрокетът бе отхвърлен само с един глас. В него участваха 146 депутати, като 73 бяха "за", 72 "против" , а един се въздържа (от КБ имаше един "против" и един "въздържал се").

Социалистите обаче поискаха прегласуване и при втория опит законопроектът бе приет на първо четене с 83 гласа "за", 69 "против" и един "въздържал се".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови