Quantcast

Зам.-посланикът на САЩ пред съдии: Корупцията в България е достигнала кризисно ниво

OFFNews Последна промяна на 11 декември 2014 в 08:26 6918 7

Брус Бъртън

Снимка Посолство на САЩ - София

Брус Бъртън

"За съжаление се опасявам, че в България корупцията е достигнала кризисно ниво, което влияе негативно върху живота на всеки един гражданин." Това е заявил зам.-посланикът на САЩ в София Брус Бъртън пред представители на българската съдебна власт по случай Международния ден за борба с корупцията (9 декември), пише БГНЕС.

В обръщението си заместник-посланик Бъртън отбелязва:

"Корупцията е проблем навсякъде по света, включително в САЩ, както бихте прочели в много от заглавията в пресата. За съжаление се опасявам, че в България корупцията е достигнала кризисно ниво, което влияе негативно върху живота на всеки един гражданин.

Това, което е необходимо, е политическа воля, както и професионален капацитет, за да се реализират всички антикорупционни инициативи и реформи.

През последните двадесет години правителството на САЩ е предоставило финансиране в размер на 64 милиона долара за програми, предназначени да подпомогнат укрепването на правовия ред в България, в това число обучителни програми за български магистрати".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.12 2014 в 14:13

Проблемът е че като дават пари за анти-корупционни програми, те се дават в ръцете именно на същата корумпирана прослойка. Затворен кръг. Как се излиза от него? Някъде по звената нещо трябва да се пречупи, но нямам никаква идея как.... И е доста изтъркано да се повтаря че трябва политическа воля? На корумпираните политици ли се казва това? Ми те имат мафиотска воля. ХОди го промени това... :x

11.12 2014 в 13:09

В Щатите наистина често се пише за корупция, но в България много от медиите са на мафията...

11.12 2014 в 12:04

Сега вече цаци ще се провикне ,че ТЕ не зачитат суверенитета ни.А ,че обръчът се затяга е една добра новина.Ако имаме зряло гражданско общество там трябва да се целим-в съдебната система.Вече малко са незасегнатите семейства и бизнесмени незасегнати от посткомунистическото "правосъдие".А промяната минава през нова КОНСТИТУЦИЯ.Европа също мъчи процеса с безкрайния мониторинг!Ето им идея:НИКАКЪВ ШЕНГЕН,НИКАКВИ приобщавания към Европейски системи преди КОНСТИТУЦИОННА РЕФОРМА !А може би знаят ,че няма политическа воля в това поколение политици!? В следващите избори ПАРТИЯТА,КОЯТО ОБЕЩАЕ ТОВА ЩЕ СПЕЧЕЛИ.Тя вероятно ще има и щедра помощ от външни демократични фондации,които засега нямат добър избор.

11.12 2014 в 11:51

Миииличките, как са се загрижили за "живота на всеки един" от нас!
Направо ми се къса сърцето!

11.12 2014 в 10:58

Тоя на снимкатата има изражение, което се чете като "Корупцията в България е достигнала кризисно ниво! Мисията е изпълнена! Горд съм!", ахахахах!

Просто така изглежда, не обвинявам американците за корупцията.

11.12 2014 в 10:09

И, като са на 100%, кой ще провежда конкурса ?

11.12 2014 в 08:59

С тия.мили думи не става. На тая шайка кръстени наречени съдии и прокурори само уволнение може да помогне - тотално 100% освобождаване на личния състав от висшите съдии до последния съдия или прокурор в някое селце трябва да бъдат увплнени. След това всичко се гради на чисто с конкурс и пряк избор. Дори не е зле да има лустрация - висшите съдии 10 години да нямат право да се завръщат в системата.