Зам.-министър при ГЕРБ и бивш депутат от БСП стават зам.-министри

Премиерът Кирил Петков назначи Андрей Цеков във финансите, Карина Ангелиева в министерството на иновациите и Димитър Данчев в икономиката

OFFNews Последна промяна на 29 декември 2021 в 20:00 17822 0

Кирил Петков

Снимка БТА, архив

Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков назначи трима заместник-министри днес, информира правителствената пресслужба.

Андрей Цеков става зам.-министър на финансите на министър Асен Василев. Той е магистър по право от Софийския университет. Има следдипломна квалификация по строително право от Международната федерация на инженерите-консултанти, следдипломна квалификация по бизнес право на Европейския съюз със специализация в „Защита на конкуренцията“ в Amsterdam Law School, Нидерландия и следдипломна квалификация по стратегическо управление - Специализирана програма за висши управленски кадри към Станфордския университет, САЩ.

От МС го представят като човек, притежаващ богат професионален и управленски опит в частния сектор, натрупан в областта на управление и контрол на инвестиционни проекти в проектирането и строителството, администриране на строителни договори, управление на искове и разрешаване на спорове в инвестиционния процес и защита на конкуренцията.

Бил е член на Управителния съвет (2014 – 2016 г.) и на Контролния съвет (2016 – 2021 г.) на Камарата на строителите в България. Съосновател и член на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на проекти в строителството (2015 – 2021 г.).

Бившият зам.-министър на образованието в третото правителство на Бойко Борисов (ГЕРБ) Карина Ангелиева отново ще е зам.-министър, но на иновациите и растежа - министерство, поверено на министър Даниел Лорер. Тя е магистър по европейска интеграция и по съвременна история от Софийския университет. През 2001 г. започва работа в Министерство на образованието и науката, където работи по теми, свързани с присъединяването на България към ЕС, европейски програми и политики, свързани с изследвания, иновации и развитие и др. В периода 2008-2013 г. е била директор на Съвместния иновационен център към Българската академия на науките, експерт „Управление на проекти“ в СУ и координатор в Агенцията за устойчиво развитие. Ангелиева е била главен директор на „Структурни фондове и международни образователни програми” към МОН. През 2013 г. става съветник към Постоянното представителство на България в ЕС в Брюксел в сектор "Образование, научни изследвания и иновации". От 2018 г. е зам.-министър на образованието и науката и отговаря за научните изследвания, европейските програми и международни отношения.

Димитър Данчев е назначен за зам.-министър на Корнелия Нинова в Министерството на икономиката и индустрията. Икономист по образование, той придобива бакалавърска степен по международни икономически отношения от УНСС магистърска по социални и икономически науки от Икономически университет във Виена, Австрия.

Данчев беше депутат от БСП в 44-ото и 46-ото Народно събрание. Преди това работи в частния сектор на ръководни позиции, както и към Министерството на икономиката и енергетиката като ръководител на службата по търговско-икономически въпроси – гр. Мюнхен, Германия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови