Зам.-кмет: Влизаме в театър или мол след като сме тествани, а децата - първо в клас, после тест

OFFNews 05 ноември 2021 в 09:42 1477 0

Снимка Архив

С тестването на децата, което предлага Министерството на здравеопазването, ни чака пълен провал. Не трябва да допускаме децата да се върнат в клас в сряда по този начин. 

Това заяви зам.-кметът на София по образование Мирослав Боршош по бТВ. В сряда в клас ще се върнат около 150 000 деца от 1. до 4. клас и ще започнат да се тестват. Ние влизаме в театри, кина и молове, фитнеси, след като сме тествани. Децата ни ще влязат в клас, без да са тествани, вероятността да има заразено дете е огромна. След това децата започват да се плюнчат и вероятността да се заразят, без да се заразени преди това, е огромна, добави той. 

Министърът на образованието какво каза на родителите всъщност - вие сте мошеници. Не можело децата да се тестват вкъщи, защото тестовете ще бъдат манипулирани - кой ще ги манипулира, родителите ли?, заяви Боршош. 

Според него съпротивата при учителите е, защото няма добра организация и те няма да се справят. Буквално вадиш учителите на първа линия, обясни той. 

А родителите са объркани - те си задават въпроса аз безотговорен родител ли съм, като пускам детето си да се тества в необезопасена среда, или съм безотговорен родител като го оставям вкъщи без образование, смята Боршош. 

Министерството трябва да раздаде тестове на родителите, те да ги направят вкъщи и в сряда сутринта да ги заведат децата на училище, каза още той.

Според него проблем е и фактът, че училищните тестове не влизат в статистиката. 

Столична община не е страна в този казус, ние оказваме подкрепа на учителите и родителите след решенията на министерствата на здравеопазването и образованието, подчерта зам.-кметът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!