Заков: Купуваме F-16 или на лизинг, или втора ръка

Йорданка Веселинова 07 април 2022 в 18:44 2186 2

Снимка parliament.bg

Допълнителните 8 изтребителя F-16 ще са или на лизинг, или втора ръка. Това се разбра от думите на министъра на отбраната Драгомир Заков след изслушването му в ресорната парламентарна комисия.

Той е категоричен, че България не може да си позволи да няма капацитет сама да охранява небето си.

Все още не е ясно какъв подход ще избере страната, но Заков уточни, че се обсъжда и възможността за колективна поръчка на военна техника. Възможно е изтребителите да са и друг вид.

По-късно пред журналисти той заяви, че целта е да не се загуби способността на Военновъздушните сили. За целта решенията трябва да се взeмат в бърз порядък. Оптималният вариант е между 2 и 3 месеца. Министърът съобщи, че през този период ще се разчита на съюзниците ни от НАТО.

Той обясни, че в момента няма поставена цена за вторите F-16. Заков обаче каза, че очаква САЩ да проявят някаква гъвкавост в разговорите за цената.

През седмицата правителството на Съединените щати обяви, че е одобрило продажбата на още 8 нови бойни самолета F-16 на България.

От военното министерство уточниха, че очакват да получат конкретно предложение и ще започнат преговори.

Морските мини

Министърът съобщи, че в българската акватория до момента не са открити морски мини.

Той успокои, че Военноморските сили провеждат редовни мисии за наблюдение на териториалните води и имат готовност да обезвредят морски мини, ако такива има. 

Заков обаче отчете, че въпросът е по-сложен вечер, когато няма видимост. Той заяви, че при такава нужда ще се търси съдействие от НАТО.

Ремонтираме МиГ-29 в Полша?

Министърът на отбраната уточни, че все още не е ясно дали ще ремонтираме изтребителите МиГ-29 в Полша, но към момента текат постоянни разговори в тази посока. 

Ден след началото на войната в Украйна, при приемането на Бюджет 2022, се появи предложението България да спре да ремонтира изтребителите си в Русия. То събра само подкрепата на ГЕРБ-СДС и ДБ и така и не мина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

07.04 2022 в 20:44

"Напомни". Никой не е чувал за предварително плащане на нещо, което се купува. Вярно че в любимия ти Нов СССР са свикнали само да грабят, крадат и мародерстват, та затова и за тебе такива сделки са нещо непознато.
 
X

Да помогнем на украинските деца!