България продължава да ремонтира изтребителите МиГ-29 в Русия (обновена)

Кирил Петков изненадващо се появи в парламента преди гласуването на предложението

Йорданка Веселинова 25 февруари 2022 в 19:10 4748 3

Снимка parliament.bg

България няма да спира да ремонтира изтребителите си МиГ-29 в Русия. Предложението Даниел Митов от ГЕРБ-СДС беше отхвърлено със 20 гласа "против", 104 "въздържал се" и 45 "за".

Гласовете в подкрепа дойдоха от ГЕРБ, "Демократична България" и ДПС (7).  Депутатите от ПП се въздържаха, от "Възраждане" бяха против, както и 3-ма от ИТН, 6-ма от БСП. Останалата част от депутатите от ИТН и БСП също се въздържаха. 

След вота парламентарната група на ГЕРБ-СДС напусна зала. 

Митов предложи редакционна промяна в преходните и заключителните разпоредби на Бюджет 2022, които депутатите продължават да обсъждат и в този час.

Според предложението му през следващата бюджетна година страната ни не трябва да отделя средства за физически или юридически лица от руския военно-промишлен комплекс.

Митов заяви, че не трябва да се допуска вчерашната декларация на НС да остане "голословно словоблудство" и призова за реални действия.

Очаквано срещу това предложение скочиха от БСП и "Възраждане".

Румен Гечев от БСП заяви, че страната ни трябва да бъде прагматична. Той допълни, че вече САЩ забавя доставката на изтребителите F-16.

“Американската страна я забавя завинаги”, каза той.

Той смята, че ако България реши да не ремонтира изтребителите си там, то ще лиши Русия от няколко милиона. По думите му обаче именно САЩ пълнят хазната на Москва и заяви, че на ден те внасят по 300 хил. барела.

“Да не се правим на по-католици от папата”, завърши изказването си той.

След него думата взе лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов. Той заяви, че в България има недостиг на изтребители и в момента въздушното ни пространство се охранява от испански такива.

“Цялото НАТО ще се изреди да ни пази, защото ние се правим на по-католици от папата”, пое той тезата на Гечев.

След това Костадинов се усъмни, че предложението на Митов не е на ГЕРБ, а на чуждо посолство.

След тях думата взе Делян Добрев, който индиректно обвини Гечев в дезинформация и заяви, че колегата му от БСП не дава пълните факти. Бившият енергиен министър заяви, че наистина САЩ внасят 300 хил. барела дневно, но това е едва 2% от дневната консумация на Щатите.

В дупликата Даниел Митов коментира, че не е разбрал яростта на Гечев. Той обвини и министъра на отбраната Стефан Янев заради поведението му от избухването на войната в Украйна досега. Заради това Митов нарече бившия премиер “министър на БСП”.

След това той припомни, че през 2015 г. България е ремонтирала изтребителите си в Полша и в настоящата ситуация страната трябва да се възползва от всички възможности за ремонт извън Русия.

След него по-голямата част от “Възраждане” се изреди на трибуната, за да брани изпращането на българските изтребители в Русия.

Премиерът Кирил Петков изненадващо се появи в парламента непосредствено преди гласуването на точката.

*Текстът е обновен в 20:14 ч. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

26.02 2022 в 00:07

Тъпото си е тъпо.
Заради тоя ремонт, руснаците прибраха лиценза на поляците за такива ремонти.
И кой-знае защо си мисля, че и поляците вземат частите от същия руски завод, понеже той все едно е единственото място на света, където ги произвеждат:)))
Дебил.

10212

2

Човека

25.02 2022 в 23:54

Само преди няколко месеца им пратихме черната кутия на наш изтребител. Да разберат как си управляваме авиацията ако ония, шпионската група продажници, не са успели да донесат достатъчно. Още сме с Варшавския договор в главите.