Законопроектът за НСО се оказа приет

Йорданка Веселинова 03 септември 2021 в 10:32 6074 1

Законопроектът за НСО е приет вчера, обяви след председателски съвет Ива Митева. Така приключи и продължаващият вече втори ден спор за легитимността на гласуването.

Тя обяви, че в залата е имало кворум, а гласувано е легитимно.

"Поименната проверка на кворума, поискана от Мая Манолова, показва, че в зала е имало 125 депутати. Законопроектът е подкрепен от 113 от народните представители. Законопроектът е приет", заяви Митева.

След обявяването на решението депутатите от ГЕРБ изразиха недоволство с възгласи и освиркване.

"Съжалявам, че Вие сте доктор по конституционно право (...) все още има време да промените за трети път своето решение", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя определи като "порочна" парламентарната практика на Ива Митева.

ГЕРБ vs. ИТН

Дебатът за законопроекта се превърна в размяна на обвинения между ГЕРБ и "Има такъв народ".

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов определи ГЕРБ като "мафиотска структура". 

Десислава Атанасова пък коментира, че му липсват обноски. Тя настоя, той да бъде отстранен от зала, но заяви, че едва ли Митева ще го направи, защото той ѝ бил "партиен шеф".

Александър Иванов от ГЕРБ пък призова председателят на НС да не позволява "на хора, облечени с тениски, дошли тук все едно са на фитнес, да дават квалификации на нашата партия".

Митева пък заяви, че тя не е член на "Има такъв народ" и отказа да отстрани Тошко Йорданов от залата, а парламентарната група на ГЕРБ напусна заседанието. По-голямата част от депутатите от ДПС също не са в зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови