Скандалът в парламента за НСО продължава: Сериозно ли някой ще убие Бойко Борисов?

Ружа Райчева, Йорданка Веселинова 03 септември 2021 в 09:35 8091 3

Снимка БТА/Владимир Шоков

Споровете приет или не е законопроектът за НСО, който предвижда ограничаване на броя на лицата, охранявани от службата, продължават и днес в пленарната зала. Депутатите от ГЕРБ и ДПС се опитват да блокират измененията в закона. 

"Сериозно ли някой ще убие Бойко Борисов?", иронично попита Николай Хаджигенов от ИБГНИ колегите си от двете партии и настоя гласуването да продължи.

"Когато няма кворум, няма как да продължите гласуванията. Или заседанието се прекъсва, или продължава само с обсъждане", заяви председателят на Народното събрание Ива Митева по повод оспорваните гласувания по двата законопроекта за НСО вчера.

Ива Митева смята, че вчерашните гласувания на двата законопроекта на НСО са невалидни.

По думите на предеседателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, "те искат прегласуване, защото резултатът не им харесва". 

 "Аз бях тук, вие не бяхте г-жо председател. Правя обратното предложение защото считам, че вчера беше извършено гласуване и двата законопроекта не бяха приети, дори на прегласуване", заяви Атанасова от трибуната. 

Според нея Ива Митева се опитва да пренапише правилника и да измисли нови правила на Конституцията.

Росица Кирова, която председателстваше по време на гласуванията на законопроектите, декларира от трибуната:

"Мисля, че всички сте наясно, че електронната система показваше броя на народните представители в зала и нямахме необходимото мнозинство, което да гласува съответния законопроект. Нека не спекулираме с правилника".

"Вие взехте участие в дебата и сте вносител на единия законопроект, и не трябва да сте на мястото, на което сте", обърна се към Митева Атанасова и бе подкрепена от депутата от ГЕРБ Димитър Главчев.

"Как установихте, че няма кворум в залата? Не е имало поименна проверка, а кворумът може да се определи по всички способи", попита Главчев. 

Тома Биков също се включи в спора, заявявайки че "първо е трябвало да мислят, а после да действат".

"Процедурата е следната: да сте мислели! Ако имахте елементарно чувство какво се е случвало, може би сега целият парламент нямаше да трябва да оправя глупостите, които сте свършили вчера", изказа се той. 

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков също се включи в тирадата срещу Ива Митева: 

"Господин Йорданов ви унижи от тази трибуна, ние не сме слепи, вие не бяхте тук по време на гласуването на внесения от вас законопроект". 

В отговор Тошко Йорданов се извини за вчерашната си интонация, но смята, че е бил прав за казуса. Вчера дясната ръка на Слави Трифонов се скара на Митева, която първоначално отхвърли, а след това прие предложението за удължаване на пленарния ден.

"Росица Кирова прояви тотална некомпетентност и некадърност, и вкара Народното събрание в тупик", каза Йорданов. 

След това Десислава Атанасова от ГЕРБ настоя, че гласуването на законопроектът е окончателно, тъй като вчера два поредни пъти депутатите в залата са гласували.

Народните представители от "Има такъв народ" посрещнаха думите ѝ с освиркване и удари по масите.

„Не може да минавате към прегласуване, когато нямате кворум“, контрира я Митева.

След близо час спорове председателят на Народното събрание прекъсна заседанието за повторен за деня председателски съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11730

2

Батко

03.09 2021 в 22:30

Голяма работа, не минали некви тъпотии на ИТН. Обаче когато Тошко управлява държавата винаги може да се очаква някакво недомислие.