Законопроект предлага да отпадне тайната на осиновяването

Кристина Минчева 28 юни 2023 в 13:06 3435 2

Деница Сачева

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Деница Сачева от парламентарната група на ГЕРБ-СДС

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще внесат законопроект за изменение и допълнение на Семейния кодекс, като се предлага да отпадне тайната на осиновяването и да се подобри начина на работа на националната система за пълно осиновяване. Това съобщи Деница Сачева, която е един от вносителите на промени в Семейния кодекс.

Почти два пъти е паднал броят на осиновяванията у нас през последните години, а около два милиона души са свързани с темата непряко. Освен това често има оплаквания за дългото и тежко протичане на процедурата, както и липсата на информация. 

"Това, което предлагаме, е оптимизация на тази процедура и създаване на национална информационна система, която да дава възможност за електронно кандидатстване и проследяване на процедурата с подадените документи", каза още Сачева.

Тя уточни, че се предвижда много по-лесен механизъм и невъзможност да се отказва намирането произхода на детето. Въведена е и възможността да има  посреднически услуги, които да бъдат използвани, за да се избегнат емоционални шокове и от двете страни. 

"Ще направим още една кръгла маса, за да чуем всички гледни точки на психолози, на юристи, на съдии на асоциацията на осиновените", коментира още Сачева.  

Освен това Деница Сачева каза, че е предложила да отпадне възможността за разсиновяване, което допълнително травмира децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

28.06 2023 в 21:01

И аз смятам, че не трябва да отпада.

Ще се използва за неправомерен достъп при избор на дете.

14469

1

случайно прочетох

28.06 2023 в 18:21

"Освен това Деница Сачева каза, че е предложила да отпадне възможността за разсиновяване, което допълнително травмира децата."
Не трябва да отпада, защото е дискриминационно.
Дечицата са разсиновени и от собствените си родители.
Защо да живеят при чужди хора, които не ги искат, не ги обичат? Още по-тежко ще им стане.....
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика