Законът за МВР все пак влезе в пленарна зала

Нели Чолашка 19 юни 2014 в 09:24 4117 1

Депутатите от БСП, ДПС и "Атака" ще се опитат да преодолеят ветото на президента върху Закона за МВР.

Преодоляване на ветото на президента върху част от новия Закона за МВР ще е точка първа от дневния ред на парламента днес.

Този закон вчера скара БСП и ГЕРБ до степен, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви "война и реваншизъм до дупка".

Червените склониха да отложат точката, но предупредиха, че днес ще я предложат отново. Това направи в началото на заседанието Красимир Янков от левицата.

"За" гласуваха всички депутати в залата от БСП, ДПС и "Атака" - 118 души. Тези гласове обаче не са достатъчни за проедолояването на ветото - нужни са 121 гласа.

Заседанието започна след ръчно преброяване на депутатите от квесторите, тъй като ГЕРБерите отново отказаха да се регистират чрез електронната система, но бяха в залата.

Те са против новия Закон за МВР, защото той предвижда увеличаване на заплатите в системата, за които не са осигурени пари и много вратички за назначаване на хора без конкурс.

С приемането на новия закон окончателно в сила влизат и някои от спорните текстове, в които правозащитни организации съзряха опит за блокиране на протестите.

В чл. 63 е записано, че вътрешният министър има право на въвежда извънредни мерки при заплаха за сигурността или вътрешния ред. Тези временни ограничения могат да се прилагат „за предотвратяване на престъпления и нарушения на обществения ред на определени обществени места“ и „при безредици или непосредствена опасност от възникването им“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови