Законът за домашното насилие - първа точка в парламентарното заседание

OFFNews 05 юли 2023 в 08:39 847 0

НС

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Народното събрание

Промените в Закона за домашното насилие ще са първа точка в работата на Народното събрание днес, става ясно от публикуваната програма. 

Предстои законът да бъде гласуван на второ четене и така да влезе в сила окончателно. 

Промените предвиждат разширяване на кръга на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита по реда на закона и се улеснява достъпът до правосъдие. Разширяват се и мерките за защита от домашното насилие и се създава механизъм за предотвратяване на злоупотреба със закона.

Създава се национален орган за координация, мониторинг и оценка на политиките и мерките за предотвратяване на домашното насилие и за подобряване на взаимодействието между различните държавни органи и организациите, които имат отношения към проблема.

Предлага се разширяване на броя на програмите за превенция и защита и се създава възможност за предоставяне на безплатна правна помощ в производството. Предвижда се и създаване и поддържане на национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие.

Улеснява се достъпът до правосъдие, като се предвижда молбата за образуване на производство по издаване на заповед за защита да бъде препратена до съответния съд в срок до 24 чака от направеното искане на пострадалото лице. С проекта на закон се предвижда създаване на Национална информационна система за случаите на домашно насилие, осъществявани на територията на цялата страна, както и механизми за предотвратяване на злоупотребите със закона.

В края на май парламентът прие на първо четене промените. Това стана с гласовете на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които гласуваха "за". 68 гласуваха "против" ("Възраждане", БСП и ИТН).

В последния ден на 48-ото Народно събрание - на 27 януари, депутатите тогава отхвърлиха промените, а това бе белязано и от поредното убийство на жена в България.

Тогава депутатите първо приеха, а после отхвърлиха промените в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН), внесени от бившия правосъден министър Надежда Йорданова от "Демократична България". Той падна със 77 гласа "за", 65 "против" и 14 "въздържал се". Депутатите приеха, а след това и отхвърлиха и законопроекта на Корнелия Нинова за промени в ЗЗДН. Лидерът на левицата предлагаше изграждане на кризисен център във всяка област.

В хода на дебата от "Възраждане" заговориха за трети пол и отвеждане на деца и делегиране.

Иван Ченчев пък заговори за едно от становищата, в които се настоява в обхвата на закона да попадат и лицата в интимна връзка - тоест не само хората в брак или живеещи на семейни начала, а и тези във връзка, които често също са жертви на насилие от партньора си. Социалистът обаче смяташе с такова предложение са щели да се регламентират отношенията на еднополови двойки.

След гласуването Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" определи дългия дебат и гласуването с три думи - "долен, див популизъм".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика