Захарова видя чужда поръчка при премахването на съветските и руски паметници в България

Част от политическия елит не разбирал какви вреди си нанася, смята говорителят на руското МВнР

OFFNews 12 януари 2024 в 17:31 3769 12

Захарова

Снимка Getty images

Мария Захарова

Демонтирането на паметници на руското и съветското наследство в България и разпалването на омраза към Русия ще нанесе непоправима вреда на народа на самата република, каза на брифинг в Москва говорителят на руското МВнР Мария Захарова.

"Залогът се състои в това, че по насилствен път да се измени съзнанието на собственото население, да бъде заразено с омраза, да се отровят отношенията между народите, но това, отново, както и в ситуацията с Украйна, и това, за което говорим в контекста за Молдова и много други страни, ще нанесе непоправима вреда на народа на самата България", подчерта Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

Тя отбеляза, че Русия ще продължи да следи ситуацията с мемориалните обекти в България и ще реагира на факти за престъпни посегателства.

"Жалко, че там не разбират, имам предвид отново част от политическия елит на България, каква вреда нанасят на самите себе си, като по същество се отказват от собственото си минало и като го обезценяват, обезценяват паметта на собствените си герои в полза на съмнителна конюнктура и по чужда поръчка", добави тя.

В средата на декември започна демонтаж на Паметника на съветската армия в София, издигнат през 1954 г. в чест на 10-ата годишнина от навлизането на съветските войски в България по време на Втората световна война през 1944 г. Съдбата на монумента бе обект на разгорещени дебати още от началото на прехода към демокрация и пазарна икономика през 1989 г. В крайна сметка българските власти взеха решението той да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство.

"Това е пропаганден паметник, той няма културна ценност. Не е военен паметник. Това е част от овладяването на българската държава с премахването на демокрацията в нея от съответните окупационни съветски войски и след това от тоталитарната държава. Крайно време е да се разделим с това минало. То трябва да отиде в музеите, не казваме, че трябва да изчезне. Трябва да се изучава като част от нашата история", посочи премиерът Николай Денков в средата на декември м.г.

След началото на демонтажа на паметника в София се поднови и дебатът за съдбата на неговия еквивалент в Пловдив.

В сряда общинските съветници от ДСБ-Пловдив Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България", внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът "Альоша" да бъде преместен в срок до края на 2024 г. 

В проекта на решение се предлага паметникът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от Община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около монумента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3251

12

динозавър

13.01 2024 в 15:56

Да. Поръчката е от приятели, които мислят доброто на България.

3714

11

GB

13.01 2024 в 00:28

"Демонтирането на паметници на руското и съветското наследство в България и разпалването на омраза към Русия ще нанесе непоправима вреда на народа на самата република"

_______________________.


Ами да, вие отдавна демонтирахте нашите си, българските паметници, манастири, и паметни плочи и с действията си в наша вреда разпалихте омразата ни!

-1650

10

ob1

12.01 2024 в 22:29

Да му се не види, тая все повече прилича на орк от Властелина на пръстените. Само дето кърка повече и от джуджетата там :)

9347

9

Анализи

12.01 2024 в 20:32

Тия как не се умориха да лъжат не знам, сигурно е руски национален спорт. Няма чужда поръчка, Искаме да ги махнат още от времето когато са ги насадили в центъра на София, както не искаме половината централни улици в София да носят руски имена. Имаме си достатъчно наши национални герои.

2073

8

Johnny B Goode

12.01 2024 в 20:30

Започвам да разбирам смисъла на израза "Една снимка е по-добра от хиляда думи"

1086

7

groznik

12.01 2024 в 20:03

А тая чужда поръчка какво се бърка в държавната ни политика?

345

6

Джендо Джедев

12.01 2024 в 19:04

Благодаря, Вальок!

318

5

Valioka

12.01 2024 в 19:03

Джендо, даже и да исках, нямаше да успея да го кажа по-точно...

345

4

Джендо Джедев

12.01 2024 в 18:53

Машенка, вие самите, със свинските си действия, особено в последно време, отблъснахте една огромна част от тия, които ви почитаха. И е съвсем естествено хората да се разграничат от вас и да отрезнеят, за да погледнат трезво на историята, а не да продължат да вярват на приспивните песнички, които вашата пропагандна машина им пее от толкова десетилетия. Основен мотив в наратива ви са някакви фикции за братство. Министър Кулеба ви го каза много красноречиво: ако сте братя с някой, то той е Авел, а вие сте Каин. Защото вашето "братство" носи само злини, страдание, смърт и разруха. Имате ли и един съсед, с който да не се се драчили по империалистически в последните 30 години? Та не, не ви щем братството! Намерете си нови побратими. То вече май сте си намерили азиатските "братушки" - козо@бците в Иран, сатрапът в Дамаск, оня шизо Ким и комунетата от Китай. Чудничко! Халал да са ви! Бъркайте си по отверстията с тях както ви харесва, нас ни оставете, ние сме част от Европа!

2159

3

Kilca

12.01 2024 в 18:45

Както е казал Аксаков-всеки успех за България е смърт за Русия!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика