Захариева: Спорът за либийския кораб е гражданско-правен и не бива да влияе на двустранните ни отношения

OFFNews 13 януари 2019 в 09:51 4702 0

Спорът за либийския кораб е гражданско-правен и не бива да повлиява на двустранните ни отношения. Няма нищо, което министерството крие. Това заяви пред Нова външният министър Екатерина Захариева във връзка със скандала с либийския танкер.

„Дано този казус да се реши възможно най-бързо и да не повлияе върху отношенията между двете страни. МВнР се опитва по всякакъв начин да помогне за това. Понякога тихата дипломация е много по-добра”, каза външният министър. И допълни, че подопечното й ведомство не е информирано официално за намерение на Либия да задържа наши плавателни съдове, които навлизат на нейна територия.

Министърът коментира и излизането на Великобритания от Европейския съюз.

„Европа не се нуждае от Brexit. Надяваме се здравият разум да надделее и в крайна сметка да имаме един подреден Brexit”, коментира Захариева. И подчерта, че плавното излизане на Острова от Общността е в интерес и на българите, тъй като Лондон е сериозен търговски партньор на България.

По повод промените, срещу които протестираха българските превозвачи, Захариева смята, че: "Пакетът „Мобилност” не помага за единението на Европа и нарушава някои принципи, с които толкова много се гордеем".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови