Захариева се оправда с Полша за предложението българи да искат визи за САЩ, но да не пътуват

OFFNews 14 януари 2020 в 20:45 6641 4

Снимка mfa.bg

"Какво са направили поляците? А и хърватите го прилагат в момента. Когато повече хора кандидатстват за визи, де факто процентът на отказите е по-малък, особено при хората с добра възможност да получат виза. Това са направили поляците - аз от американската посланичка го знам."

Това заяви днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод предложението българи да искат визи за САЩ, но да не пътуват.

Миналата събота в интервю за Дарик радио Захариева каза следното: 

"Например това, което са направили в Полша и мислим, че сега трябва да го направим, това ми го споделиха американците - и предполагам, че когато дойде техният ръководител на консулската служба в България март месец, за да набележим конкретно стъпки и действия точно как максимално бързо да свалим тези откази под 3% - кампания, например, за това дори хора, които нямат намерение да пътуват до САЩ, но с добро визово досие, да кандидатстват за визи. Тоест - повече хора да кандидатстват, за да намалее процентът на отказите."

Днес обаче в интервюто си за БНТ министърът на външните работи е категорична: "Аз не съм казала, че започваме тази кампания. Аз дадох за пример какво са направили [в] Полша."

В момента сме с над 9% откази. Да, паднахме под 10%, но сме над 9%. За да стигнем до 3% откази, сами разбирате, че ако се движим със същите темпове, ще отнеме време. Затова и трябва да полагаме усилия и наистина да взимаме добри практики. Ако се счита, че това не е подходящо за България, няма да го приложим, заяви Захариева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

4

Mayya

15.01 2020 в 09:59

Просто ще приберат повече пари за издадени визи.
Имаме пътуващи и непътуващи. Ако откажат на непътуващи, много хубаво - прибрали са им парите, те и без това няма да пътуват.
Ако откажат на пътуващи - още по-пубаво, хем са прибрали парите и на пътуващи и на непътуващи, хем никой няма да им се натресе в хубавичката им държава.
И в двата случая те печелят. Защото не биха били американци, ако не задължат издадена виза да се ползва (в определен период) или да се плаща някаква неустойка. Да не са луди само да обработват хиляди визи без приложение.
Не ми се коментира умственото състояние на тия дето ще кандидастват за да не пътуват. Освен, ако държавата някак не ги стимулира, с цел намаляване на заветния %.

17439

3

мнение от IP

15.01 2020 в 08:15

Най-добре да има данък визи. Със събраните пари се плаща за визи, като подходящите хора се привикват с писмо да се подпишат. При отказ се налагат санкции, най-упоритите се вкарват в затвора за 24 часа и се задържат за постоянно за да не повлияят на другите..И така ще ги стигнем американците......другото хилядолетие.

77927

2

El Commandante

14.01 2020 в 23:14

Ти си идиотка ма

4642

1

ctef

14.01 2020 в 22:33

Абе за чак толкова тъпи ли ни имате!?
Мислите ли, че всички откази се дават обективно? Докогато са решили, дотогава ще си поддържат над 3%.
И кои ще са тези абдали, да платят по $160 за виза, която няма да ползват. Айде нека щом сте толкова загрижени, държавата да ги плати. Ей тъй, "на полза роду!". Макар че пак ще са от нашия джоб...
А иначе, за консулският отдел, чиста печалба :)