Мараба, аскер! Борисов засипа Турция с хвалби

OFFNews 13 юни 2017 в 16:41 12209 7

България и Турция могат да бъдат еталон за добросъседство. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на съвместна пресконференция с турския си домакин Бинали Йълдъръм.

"В редица европейски държави се проведоха избори, включително в България, а в Турция, имаше референдум. Много пъти се преминаха границите на добрия тон. Надяваме се в по-спокойна обстановка да се върне добрият тон и толерантността“, каза Борисов.

След това той заговори за нормализирането на отношенията между Анкара и ЕС.

"България е на границата между Европа и Азия. Турция е нашият най-голям европейски съсед. Ние трябва да положим усилия с редица регионални мероприятия и действия да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция, което нас пряко ни касае. Тук сме, за да защитим нашите граници, нашите инвестиции", заяви Борисов.

Той благодари на Анкара за това, че в момента имаме нисък бежански натиск по границите.

"Нека си спомним за големия натиск по нашите граници от бежанци. Спомням си за безсънните нощи, които сме прекарали в обсъждане на този проблем с турската страна... В момента се радваме на нисък бежански натиск. Това се дължи на споразумението между ЕС и Турция и на това, че Турция полага огромни усилия да задържа бежанците в зоните за сигурност“, каза Борисов, цитиран от БГНЕС.

По повод газопровода „Турски поток“ Борисов посочи, че България няма да допусне елиминирането ни като транзитна държава за руския газ и че за целта се водят преговори с Русия.

"Турция е нашият партньор на южния фланг на НАТО. Понякога това се забравя. Трябва да си дадем сметка как би изглеждал този фланг без нея, защото само на няколкостотин километра се водят сражения. Оптимист съм. Отношенията са много зле, но съм убеден, че ще се придвижим напред, защото икономиката на Европа е много свързана с тази на Турция. Смятам, че така мислят и много мои колеги в Европа“, каза Борисов.

Преди да влезе за официалната среща с турския си колега, българският премиер поздрави чакащата го почетна рота на турски език с думите "Мараба, аскер" (здравейте, войници).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

6

neverland

15.06 2017 в 14:51

Сандо, това по средата е зелено :) Нищо де, то далтонизмът по мъжете оди. Имам такива познати, разпознават светофара по разположението на светлината, а не по цвета и :)

12696

5

Санд

14.06 2017 в 18:59

Защо руски и турски занмена?
Това проблем с фотосшопът ли е? Мисля че различавам зеленото от синьото.

23293

4

Стефан

14.06 2017 в 03:30

Ти изпотепа рибата не само у акваторията на Черно море, ами гледам кипна и Баренцово:))
В Черно море руския флот даже не те вижда, ти па къде ръгнА?
Знаеш ли що не те вижда? Щото флота, авиацията, и бреговите батареи, за откриване и прицелване използват радари и телескопи. А микроскопи нямат.

42249

2

Denis Rizanov

13.06 2017 в 17:27

Е бива ли така, баш на мен да ми "редактирате" мнението?!
Да напишете фамилията на Владимир Владимирович с малка буква? На какво прилича това?
Да не би за всяко изписване на Путин с малка буква да получавате по $1?
:)

42249

1

Denis Rizanov

13.06 2017 в 17:22

Да отиде баш на рождения си ден в Турция...
Какъв ли подарък е получил от милите ни съседи?
:)))

Пак добре, че е не отиде на 3-ти март! но то не се е минало. Е догодина путин у нас, той в Анкара. Колко му е.
А в България един кмет в Югозападната част на страната може би да ревнува.
 
X

Да помогнем на украинските деца!