Захариева: България още не е поискала от Страсбург ограничаване на някои права на човека

OFFNews Последна промяна на 23 март 2020 в 19:07 8393 1

България все още не е изпратила в Европейския съд по правата на човека в Страсбург искане за ограничаване на някои права. Към момента се анализира дали ще е нужно да бъде поискана такава дерогация.

Това заяви в "Лице в лице" външният министър Екатерина Захариева. 

Тя коментира, че досега такава частична отмяна са поискали три страни от ЕС - Румъния, Естония и Литва.

"Докато не излезе законът, не можем да вземем окончателно решение, но и да поискаме, дерогацията няма да е безкрайна и няма да ограничи още повече правата. Това не значи, че ще има преследване и вкарване в затвора без съд и присъда. Не сме избързали, не сме го направили", категоричен е министърът на външните работи.

За българите, които все още очакват репатриране, ресорният министър обясни, че основен фокус на министерството е да окаже съдействие на хората, за да стигнат до домовете си. "Всяка държава членка на ЕС среща такъв проблем. Успяхме да приберем две групи от Филипините, Мароко, Египет, Аржентина също изведохме българи", каза Захариева.

Външният министър уточни, че МВнР среща трудност да прибере българи от Сенегал, където има 10 наши сънародници, защото в държавата нямаме дипломатическо представителство. 

„Днес по време на разговор между външните министри на ЕС това беше основна тема - как да бъдем по-добре координирани, за да приберем първо европейските граждани от трети страни, които не живеят там. Проблемът не е, че няма желание, просто много държави затвориха границите си за самолети от Европа“, обясни тя. 

Захариева посочи, че е недопустимо държавите в ЕС да не предоставят транзитен трафик и да блокират хора по границите, които чакат с дни да преминат, и добави, че такъв проблем има и с тежкотоварните превози.

"Имали сме ситуации, в които МВнР плаща самолетния билет, но като се завърне у нас, човекът е длъжен да си го плати. Не мисля, че хората, били на тези далечни и екзотични дестинации, са социално слаби и не могат да върнат парите в бюджета, особено в криза", коментира Екатерина Захариева. 

По думите й има още около 100 българи - индивидуални туристи, които пребивават в чужбина и България прави усилия да ги върне. 

За наложеното частично вето от президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение Захариева заяви, че той има право да го направи, но тя е била изненадана от мотивите.

"По отношение на свободата на словото този текст цели да се ограничи лъжата, а не свободата. Има голяма дезинформация, която тече по отношение на коронавируса. Само за една седмица всяка 10-та новина е фалшива. Засечени са над 100 тежки фалшиви новини относно заразата", каза Захариева, като се позова на данни от доклад на специалното звено към Европейската комисия, което се занимава с анализ на фалшивите новини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14751

1

Нострадамус

23.03 2020 в 19:32

Дoбрe, чe Прeзидeнтa Рaдeв нaлoжи вeтo върху Aнтинaрoдния ви зaкoн, зaщoтo виe ce бяхтe пoдгoтвили зa рeпрecии cрeщу Cвoбoдaтa нa Cлoвoтo и вcякa Истинa изкaзaнa, или нaпиcaнa зa Шaйкaтa ГEРБ и бoриcoф, щяхтe дa тълкувaте кaтo фaлшивa нoвинa, или пoдcтрeкaвaнe нa нaceлeниeтo cрeщу извънрeднoтo пoлoжeниe и пoдлeжaщa зa прoизвoдcтвo и cъд