Загадката с милиона на "Атака"

Ясен Бояджиев, Дойче Веле Последна промяна на 27 април 2015 в 13:52 10952 13

Снимка: БГНЕС

Финансовите отчети на българските партии съдържат странни разминавания с действителността. Отговорните институции обаче не се интересуват. Или може би просто се страхуват да се интересуват. Ясен Бояджиев дава примери:

Партийните финансови отчети пред Сметната палата са скучно четиво за широката публика. Но още по-скучни са явно за разните държавни институции, които би трябвало да контролират законността на партийните приходи и разходи. Просто никой не им обръща внимание. Което е жалко, понеже ако човек отдели малко време и се порови в гората от числа, би могъл да се натъкне на твърде любопитни факти.

Когато членовете на една партия не гласуват за нея

Ако се съди по последните отчети, през миналата година парламентарната партия „Атака” е събрала от членски внос 1 293 000 лева, което при сравнение с други години и други партии изглежда доста странно. Първо, това е голям скок за самата „Атака”, защото година по-рано членският ѝ внос е бил едва 372 хиляди, преди две години - само 153 хиляди, а преди три - 0. Второ, по този показател партията бие всичките си „колежки”, включително притежаващата най-голяма членска маса БСП - при 250 000 членове тя е събрала 1 255 000 лева от членски внос. А партия ГЕРБ, която е неизменна победителка на всички избори през последните години, отчита по това перо мизерните 88 000 лева. За сравнение - на последните парламентарни избори през октомври м.г. „Атака” е получила 148 262 гласа или 4,52% от действителните гласове.

Всичко това може да има най-различни обяснения. Може, например, партията да има неколцина богати членове, които да плащат всеки месец луди пари за членски внос. Може да има и страшно много (повече и от БСП) бедни членове, които да плащат малко. Което обаче би означавало, че голяма част от членовете на партията не гласуват за нея. Възможни са и комбинации между двата варианта, но каква е истината, няма как да разберем, защото броят на членовете и размерът на индивидуалния членски внос са вътрешна информация.

Теоретично има, разбира се, и още една, не дотам законосъобразна, но позната в световната практика възможност - въпросните приходи да не са от членски внос, а от нещо друго, което по една или друга причина не е удобно или няма как да се декларира. Това по принцип би могло да се провери, като се тръгне по партийните списъци, партиен член по партиен член. Но няма кой да го направи.

Не са единствените

Това, разбира се, далеч не са единствените необясними странности във финансовите дела на българските партии. Вече е писано многократно за фрапиращия (финансов и политически) възход и не по-малко фрапиращото падение в рамките на само една година на друга малка партия, която излъчи двама евродепутати и цяла парламентарна група, а днес е останала почти само с председателя си - бивш телевизионен водещ. Възход и падение, които странно следваха съдбата на вече фалиралата КТБ и нейния собственик.

На евроизборите през миналата година тази партия направи най-скъпата, невиждано разточителна за българските условия кампания, като наводни „пейзажа” с билбордове, митинги, шоу програми, реклами и с десетки хиляди наблюдатели и застъпници. При това без да получи нито лев държавна субсидия. Основният деклариран приход бе от дарения - над 2 милиона лева. Телевизионни репортажи запознаха публиката с някои от нищо неподозиращите „дарители” - пенсионери и безработни, едва свързващи двата края, дали лековерно не пари, а само личните си данни срещу някой лев или екскурзия до София.

И това по принцип би могло да се провери, като се тръгне дарител по дарител. Но няма кой да го направи.

Обяснение за политическите загадки

Което е жалко, защото иначе би могло да се намери обяснение на много от загадките, с които е обрасъл българският политически живот.

Като например как е възможно политици да си позволяват скъпи воаяжи и хотели, докато денонощно страдат за бедните българи, станали жертва на колониалния гнет. Или пък на какво се дължат внезапните остри завои в позициите на цели партии и отделни политици. Както и какво понякога като на магия крепи кворума в парламентарната зала. Какво споява или разбива партии, коалиции, парламентарни групи и парламентарни мнозинства...

Освен медиите от време на време, никой друг не се интересува от странните и понякога драстични разминавания и несъответствия между партийните отчети и действителността. Да не говорим за приходите и разходите, които изобщо не се отчитат. Институциите, оторизирани да установяват и санкционират тия неща, се пазят като от огън да не нагазват в тях.

Поредната антикорупционна стратегия обещава сега, че това ще се промени. Дали?

Дойче Веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.04 2015 в 23:21

Волен най-обича рязана бургия да му дъни кадъните,да не забравяме че Атака беше патерицата на последното тройно управление и без неговото дупе на масата ДПС и БСП нямаха да съберат кворум.

27.04 2015 в 19:58

Кънчо, какво се напъваш, освен фекалии, друго не излиза. А стига, а?

27.04 2015 в 19:10

о.банана е чикиджия лапащ банани!!!

27.04 2015 в 17:33

Статията, разбира се е само един плах и възпитан опит да се прикрие очевАдната и световно известна истина за руските финансови инжекции към партия Атака, подобно на нейните събратя във Франция, Унгария и т.н. Т.е. всички знаем, че "царят е гол" и какво от това? Бялата Златка ще продължава да си пуши реномираните пури на Варадеро, а смешниците, които са му поддръжници тук, ще продължават да мизерстват, да развяват руските байраци /вместо българският трибагреник/ и да надуват бузи по митингите, когато ги привика...... Отврат просто.....

27.04 2015 в 17:17

да си анално податлив на сащ - още по-добър бизнес!

27.04 2015 в 17:05

да стоиш надупен на Русия било добър бизнес..?!

27.04 2015 в 15:13

Обръщаш милиона в рубли и загадката е решена. :)

27.04 2015 в 15:09

А милионите на герп са от САЩ, а парите на подскачашите пак от там.Какво ви пречи Волен бе дупедавци ,които окрадохте България????? Съсипахте държава,армия,предприятия ,селско стопанство,не разбрахте ли ,че само с търговия ,без индустрия ,нищо не става!!!???За вас гласуват само ощинарите и чиновниците-парашутисти ,които набутахте в последните години навсякъде.

27.04 2015 в 15:07

не можах да ти схвана безумната мисъл.
Щеше да ми е любимец когато:
1. Спре да краде милиарди?
2. Стане "пръв другар" с Русия?
3. Кръгът от фирмите му спре да краде пари по ореративни програми в България?
4. Стане любимец на Путин?
5. Или когато го изчукат анадолските манафи?


ъ-ъ-ъъъъъ така де, ОМАНСКИТЕ манафи! Нали Оманския фонд сега уж нещо си там щял да повдига иск към България... за оманските става въпрос в т.5
те анадолските му видяха сметката, затова радостно им викаше "Мерхаба аскерлък!"
:)))

27.04 2015 в 14:53

Кънчо
Тиквочът със сигурност симпатизира на Путин и ако не бяха милиончетата, които цоцат всички фирми в кръга му на влияние от Европа щеше да е пръв другар с Русия. Тогава може би щеше да ти е любимец? :)