Задачите на служебния кабинет: Избори, разкрития, укрепване на държавността

OFFNews 12 май 2021 в 09:40 3783 0

В тази обстановка пред този служебен кабинет стоят важни задачи – да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие истинската картина за състоянието на държавата и да направи крачка към укрепването на държавността, да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно. Тези задачи даде на служебния кабинет президентът Румен Радев при официалното обявяване на състава му.

Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие, каза Радев. Той обясни и как е избрал министрите: „В него влизат хора от левицата, центъра и десницата. Политически неутрални професионалисти, доказани администратори и експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство. Личности от академичните среди”. Според Радев съставът на служения кабинет “доказва онова, което за съжаление не бе постигнато в 45-ото Народно събрание – че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии по между си, да се обединят около каузата за свободна и справедлива България“.

„Вярвам, че демократичното единодействие на личности от разни хоризонти ще ни изведе по пътя към демократична, достойна и просперираща България”, каза оше Радев.

Според него, макар и кратък, животът на 45-ият парламент не е бил напразен, защото е останал “като драматичен жалон в излизането на обществото от авторитаризма и корупцията”. “Хората вложиха в него очаквания. Чуха се дълго премълчавания мнения. Възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово. Пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона“, подчерта президентът. Според него това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания.

След като подписаха клетвените си декларации, министрите заедно отидоха в сградата на Министерския съвет, като прекосиха подлеза на пл. "Александър I".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови