Забавянето при връщането на мандата ще предизвика интерпретации за намеренията на БСП

OFFNews 25 юли 2022 в 09:38 1849 2

Витанов

Снимка ЕП

Петър Витанов

Забавянето на връщането на мандата може да предизвика всякакви интерпретации за намеренията на БСП. Социалистическата партия направи всичко възможно да реализира правителство с третия мандат, но сега има един единствен ход – избори.

Това каза ръководителят на делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов пред БНТ.

Вчера обаче лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че преговорите за съставяне на правителство в рамките на този парламент са живи и допълни, че има смисъл поне да се довърши започнатото. Тя изтъкна, че вероятно в сряда ще стане ясно как ще постъпи столетницата с мандата след заседание на ръководните й органи. 

"Имаме енергийна, инфлационна, политическа криза, да не добавяме и конституционна криза", изброи Витанов той.

По думите му за избора на шеф на КЕВР трябва да се произнесат юристи и тази процедура също може да бъде задвижена по-бързо. Те трябва да кажат дали ако няма законно избран председател, остава предишният, както стана в случая с БНБ, или пък е възможна спешна промяна в закона, с която заместникът може да поеме временно функциите на председателя.

Евродепутатът коментира и призива на Европейската комисия страните от общността да намалят доброволно потреблението си на газ между 1 август 2022 г. и 31 март 2023 г. с най-малко 15% спрямо средните нива на потреблението им през последните пет години.

„След като излязоха предложенията на ЕК за намаляване на консумацията на газ, доста държави изразиха своите резерви. И причината е проста – имаме различни страни, с различни специфики, някои от тях са много зависими от руския газ, други - по-малко. Липсва обаче българската позиция по темата“, коментира Петър Витанов.

„Представителите на газовата асоциация твърдят, че това изглежда неизпълнимо за страната ни. И наистина звучи невъзможно да кажеш на определени предприятия или на цели сектори – вие няма да получавате повече газ. Да не говорим за „Топлофикация София“, която консумира една трета от цялото потреблението на страната“, добави социалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови