За защита на европейските пчелари при споразумение с Меркосур призова Иво Христов

OFFNews 25 септември 2019 в 15:20 1661 0

За защита на европейските пчелари при споразумение с Меркосур призова евродепутатът Иво Христов, член на  Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент по време на заседание на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП (AGRI).

"Пчеларите в Европейския съюз са поставени пред редица трудности, произтичащи от промяна в климата, ефекта от монокултурното земеделие, използването на различни препарати и др. За голяма част от пчеларите в моята страна, България, пчеларството е малък, но много важен допълнителен поминък“ - отбеляза той на заседанието, на което бе обсъдено споразумението на свободна търговия между Европейския съюз и страните от Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай).

В ЕС миналата година са произведени 230 000 тона мед, по информация, цитирана от Христов. Търговският блок Меркосур произвежда близо 140 000 тона, от които близо 1/3 (45 000 т.) ще може да се пласира безмитно в Европа, ако споразумението влезе в сила.

"Стойността на меда от Меркосур обаче и сега е по-ниска от себестойността на меда, произвеждан в Европа", предупреди българският евродепутат.

"Би ли пояснил представителят на Европейската комисия какъв инструмент за защита на европейските пчелари предвижда Европейската комисия в случай на силен натиск от страна на Меркосур, който със сигурност ще дойде бързо? Кога и как може да бъде задействан той и ако няма такъв, как предвижда ЕК да защити европейските пчелари?“, попита Христов.

"Тъй като медът от Меркосур е с по-високо качество от китайския, ЕК очаква с приемането на споразумението до 5-10 г. южноамериканският мед да измести китайския в Европа" - отговори директорът на отдел "Международни отношения" към Главна дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК Джон Кларк.

Според него Европа не успява да произведе достатъчно мед, за да удовлетвори търсенето на вътрешния си пазар.

Според българския евродепутат обаче стратегията на ЕК е "порочна" и "ощетява местните производители", защото вместо да стимулира местните производители, тя ще 

"Считам, че стратегията на ЕК е порочна и ощетява местните производители. Вместо стимули за сектора, чрез споразумения за безмитен внос от трети страни тя ще засили пазарния натиск и в средносрочен план ще доведе до криза в сектора и понижаване на качеството на продукта. Пчеларството е не само производство, но и ключов елемент за съхранението на природното равновесие и трябва да бъде защитено от безпощадната логика на пазара“, коментира българският евродепутат.
Аржентина годишно произвежда около 76 000 тона, Бразилия 42 000 тона, Уругвай 20 000 тона, Парагвай – близо 2 000 тона. В България годишното производство е между 10 и 11 000 тона, голяма част от които са за износ.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови