За Шенген: Нидерландия иска работещо правосъдие, Австрия - непропускливи граници

Нека не приемаме предубедеността като предрешеност, заяви външният министър Мария Габриел

Ружа Райчева 01 септември 2023 в 11:25 3183 4

Външният министър и вицепремиер Мария Габриел и министър-председателят Николай Денков

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Външният министър и вицепремиер Мария Габриел и министър-председателят Николай Денков

Министър-председателят Николай Денков съобщи, че основните изисквания, за да влезем в Шенген от страна на Нидерландия, са България да има работещо правосъдие, а от страна на Австрия - да намалим миграционния поток. 

На 23 август австрийският вътрешен министър на Австрия Герхард Карнер обяви, че не подкрепя влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Позицията на Нидерландия срещу влизането ни в Шенген също остава непроменена. 

Днес по време на блиц контрол в парламента депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев попита Николай Денков дали е успял да се срещне с колегите си от Австрия и Нидерландия и дали България ще успее до края на тази година или следващата да стане част от Шенген. 

Денков отговори, че разговорите му с Нидерландия и Австрия показват, че двете държави имат различни очаквания към България. 

"Това, което беше представено като мнение на вътрешния министър на Австрия, отразява определена позиция, но не предопределя какъв ще е крайният резултат", каза министър-председателят. 

От своя страна, Нидерландия държи на това правосъдната система в България да работи. Те очакват от Европейската комисия (ЕК) доклад, който да отрази как са се променили законите и как се прилагат, обясни Денков. 

Австрия очаква България да направи всичко възможно като гранична държава да минимизира мигрантския поток през нейните граници. Правителството работи тясно с партньорските служби от типа на Фронтекс и Европол, каза премиерът. 

"В това отношение оценките не са се променили и ние трябва да продължим усилено работа. Да продължим със същото темпо в Народното събрание и по границите", заяви Денков. 

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел (ГЕРБ) заяви, че не бива да се допускат нови условия, каквито не е имало към други държави преди да се присъединят към Шенгенското пространство. 

"Нека не приемаме предубедеността като предрешеност", каза Габриел. Тя призова, като се концентрираме върху Австрия и Нидерландия, да не пропускаме и критериите на останалите държави членки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

02.09 2023 в 10:42

а да видим, какво сме объркали ние, вместо да са ни виновни другите?!

605

3

avitohol

01.09 2023 в 13:02

А ние защо не искаме Австрия да спре да се топли с Руска газ? Или да резнем тръбата към тях дето Боко ни одруса няколко милиарда без кранче дори. За да могат да си топлят гъзягите дъртите австрийски баби.

723

2

user4eto

01.09 2023 в 12:49

Нидерландия иска работещо правосъдие.
Те сега е момента да им покажем как работи правосъдието ни с техните нарколаборанти които изловиха миналата седмица.

135

1

Far Rider

01.09 2023 в 11:47

Що за пропагандна шумотевица относно Шенген? Българите, като граждани на ЕС който те упорито искат да напуснат и наричат "еврогейски", могат да пътуват без проблем. Проблемът е за онези руски олигарси, за бандата от престъпници от цял свят получили чрез подкуп българсски паспорти. Тях ги проверяват по границите и съответно вземат мерки срещу тях. Скоро пътувах до Любляна, Словения. От България пред мен се движеха руснаци с русак регистрация. Бяха весели, щастливи. Чувстваха се у дома си. Докато не стигнахме до хърватската граница. Посочиха им пътя обратно. Аз си показах личната карта, хърватския граничен полицай само я погледна и каза: може! Това е истината!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика