За пет месеца постигнахме повече, отколкото ГЕРБ за 10 години

Пускането на "заготовка" на проектозакон в този момент е опит да се отвлече вниманието от наистина важното, смята Даниел Лорер

OFFNews 29 май 2022 в 15:18 6201 2

Даниел Лорер

Снимка БГНЕС

Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа

"За петте месеца, в които четворната коалиция управлява, сме направили повече, отколкото 10 години ГЕРБ преди това". Това заяви пред БНР министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. 

Министърът смята, че не липсват заинтересовани лица около темата "Магнитски", които да саботират усилията на правителството да осветли корупцията. 

"Причината точно в този момент да бъде пусната в общественото пространство някаква заготовка за проектозакон - от многото варианти по темата, за мен е опит да се отклони общественият дебат от това, което е наистина важно. Очевидно е, че няма да приемем никакъв закон, който противоречи на базови европейски правни рамки", каза той.

"Темата антикорупция е основното хапче, което ще излекува България от едно от последните места на законност в Европа", заяви Лорер и декларира твърда решимост за създаване на институционална рамка, "когато има санкции по "Магнитски", България да може да предприеме законови мерки, а не екстремни мерки, с които да намали удара от тези санкции върху българските институции".

"Дали ще има такъв закон, ще реши Народното събрание."

Според Лорер нито прокуратурата, нито КПКОНПИ у нас вършат своята работа и "създаването на допълнителни органи, при положение, че вече два не работят, може би не е най-правилната стратегия".

Една от амбициите на управляващите е да върнат дългосрочните договори за електроенергия на българския пазар, посочи министърът на иновациите и растежа.

По думите му правителството ще реагира адекватно в момента, в които види "непосилна тежест върху българското общество или части от него".

Край на енергийната зависимост от Русия

По темата с танкерите с втечнен газ Лорер изтъкна, че енергийната зависимост от руски газ е приключила, а двата танкера са първата стъпка в тази посока.

"Ни най-малко не сме начело на протеста срещу "Газпром". Просто нашите договорни плащания дойдоха първи по графиците. По отношение на цените не вярвам да плащаме 30% повече от останалите. Намирайки дългосрочни договори, цените на "Газпром" ще останат в далечното минало."

За въвеждането на еврото

Бъдещето на България в еврозоната е залегнало здраво в коалиционното споразумение, приетият технически план "не отваря въпроса присъединяваме ли се към еврото или не, кога се присъединяваме", а определя стъпките за успешно приключване на присъединителния процес, уточни Даниел Лорер.

Според Лорер този технически план няма нужда от парламентарно обсъждане, а темата за еврото се политизира излишно и се прави опит да бъде превърната в "разменна монета".

Датата 1 януари 2024 г. е постижима, ако започнем техническото изпълнение сега, подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

29.05 2022 в 19:19

Петата колона ще овряска орталъка само и само да не въведат еврото. Всичко, което тези пропутински подлоги правят, е във вреда за българина. И трябва да се действа твърдо!Това са гадове, готови да продадат и майка си, само и само да угаждат на боклуците от кремъл.