За партията на Янев e ''морално'' да подкрепят ГЕРБ, БСП предлагат десет туби гел за Цончо Ганев

OFFNews 18 октомври 2022 в 22:09 7835 0

БНТ

Снимка Стопкадър, БНТ

Първи политически дебат преди началото на 48-ото НС: Делян Добрев - ГЕРБ-СДС, Искрен Арабаджиев - "Продължаваме Промяната", Цончо Ганев - "Възраждане", Явор Божанков - БСП, Атанас Славов - "Демократична България", Ангела Николова - "Български възход".

За партията на Стефан Янев "Български възход" е ''политически морално'' да подкрепят ГЕРБ-СДС в надпреварата за шеф на парламента. Явор Божанков от БСП пък предложи десет туби гел за коса на Цончо Ганев от "Възраждане". Това бяха част от посланията в първия ТВ политически дебат преди началото на 48-ото Народно събрание.

В предаването "Референдум" на БНТ в спор за бюджета, избора на нов председател на НС и приоритетите на парламента влязоха Делян Добрев (ГЕРБ-СДС), Искрен Арабаджиев ("Продължаваме Промяната"), Цончо Ганев ("Възраждане"), Явор Божанков (БСП), Атанас Славов ("Демократична България") и Ангела Николова ("Български възход"). От дебата за пореден път стана ясно, че партиите не могат да стигнат до консенсус дори и за бюджета на държавата.

Изборът на председател на парламента

"Политически коректното, политически моралното и политически правилното е да подкрепим ГЕРБ и тяхната кандидатура", заяви Ангела Николова от "Български възход" . Изказването ѝ е по повод предстоящия утре избор на председател на Народното събрание. 

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС коментира, че практиката е да се избира шеф на НС от най-голямата партия. Искрен Арабаджиев от ПП добави, че издигат кандидат заради липсата на мнозинства. Той припомни, че Минчев се е доказал, а след свалянето му от поста през юни се проведе многохиляден протест в негова подкрепа. Явор Божанков от БСП заяви, че левицата няма как да подкрепи председател, предложен от ГЕРБ. Той каза, че техният кандидат Кристиан Вигенин е дипломат с опит. Цончо Ганев от "Възраждане" пък е категоричен, че парламентарната му група ще подкрепи само собствения си кандидат.

До момента има четири кандидатури - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от ПП, Кристиан Вигенин от БСП и Петър Петров от "Възраждане".

Бюджетът

В 48-ото Народно събрание една от най-важните задачи ще е приемането на Държавния бюджет за 2023 г. Явор Божанков от БСП отговори на обвиненията на ГЕРБ, че настоящият бюджет е лош, припомняйки, че това не са текстове на Асен Василев. Божанков напомни, че бюджетът на Министерството на финансите бе прекроен от опозицията в 47-ото НС - ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане".

Делян Добрев пък прогнозира, че при приемането на финансовата рамка на държавата ще има "надцакване" и предложи нов бюджет да не се приема, а действието на настоящия да бъде удължено до 2023. г. 

Искрен Арабаджиев от ПП заяви, че е важно да бъдат приети нови социални мерки. Атанас Славов от ДБ коментира, че пари в държавата има, защото през миналата година кражбите са намалели. Добрев влезе в спор с него и надвиквайки го, заяви, че твърденията на депутата от ДБ са "глупост след глупост". Славов смята, че са нужни две тарифи за ток и парно и продължаване на компенсациите.

Цончо Ганев от "Възраждане" пък заговори, че заради Плана за възстановяване и устойчивост цените за тока за битовите потребители ще се повишат. Явор Божанков го контрира с интересно предложение - ако каже как стъпка по стъпка България ще предоговори членството си в ЕС, ще му донесе "не една, а десет туби с гел" (гел за коса - б.а.).  

Военната помощ за Украйна

Атанас Славов от ДБ заяви, че още утре ще внесат проекторешение за военна помощ за Украйна. Той отбеляза, че след "приетото с мъка" решение за военно-техническа помощ до момента в България за ремонт не е пристигнал нито един украински танк.

Ангела Николова от "Български възход" заяви, че парламентарната ѝ група смята, че към момента има действащо решение. По думите ѝ най-важно е да се търси решение на масата на дипломацията. Тя попита още дали изобщо има оръжия, които да дарим на Украйна. Николова заяви, че партията ѝ ще постави въпроса за каскадната замяна на оръжия. Атанас Славов от ДБ разясни, че в проекторешението на ДБ е заложена каскадна замяна - когато дарим оръжие, то да ни бъде възстановено с ново от НАТО. 

Към момента по въпроса за военната помощ подкрепа са декларирали от ГЕРБ-СДС и ПП.

Съдебната реформа

Атанас Славов коментира, че първата ценност на евроатлантизма, с който се хвалят от ГЕРБ, е справедливата съдебна система. Той добави, че още утре парламентарната група на ДБ ще внесе законопроект за разследване и контрол на главния прокурор.

Цончо Ганев от "Възраждане" обвини ДБ и ПП, че с предложенията за съдебна реформа отклоняват общественото внимание. Той твърди, че за осем месеца предходното правителство не е направило нищо по темата.

Депутатката от "Български възход" пък смята, че "твърде много се спекулира с фигурата на главния прокурор". Според Николова, която е юрист, в момента има по-важни теми за българското общество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки