Всички партии отчетоха парите за изборите

OFFNews Последна промяна на 26 май 2017 в 14:44 2508 0

Сметната палата публикува отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания за изборите за Народно събрание на 26 март 2017 г., съобщиха от одитната институция. 

Всички 29 участници в изборите – 11 партии, 9 коалиции и 9 инициативни комитети, са представили в Сметната палата отчетите си. 

Сметната палата започна одита на участниците в изборите за Народно събрание за случаите, когато декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания са над 1000 лв. По предварителни данни 26 участници надхвърлят тази сума. 

При този одит се извършва фактическа и документална проверка на даренията, направени от дарителите, на предоставените вещи и услуги за безвъзмездно ползване, дали е предоставена декларация за произход на средствата, когато те надхвърлят една минимална заплата, по банков път ли са постъпили приходите и извършени разходите над 1000 лв., подадена ли е в срок информацията за публикуване в Единния регистър по Изборния кодекс по време на предизборната кампания. 

Ще бъде проверено и съответствието между размера на дарените или предоставени за предизборната кампания средства от физически лица и размера на доходите на лицата, когато средствата са в размер над 1000 лв.

Проверката обхваща и спазването на регламентираните забрани за финансиране и подпомагане на предизборната кампания; съответствието на отчетените разходи с установените от извършените проверки, в т.ч. по информация от доставчици на стоки и услуги; както и спазването на определените от Изборния кодекс ограничения на общия размер за финансиране на предизборната кампания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови