Всички, без ГЕРБ, харесват идеята парламентът да заседава през седмица, но тепърва ще се мисли

През другата седмица трябва да заседават парлементарните комисии, което да повиши качеството на законодателния процес

OFFNews 27 юли 2021 в 12:55 4276 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

Депутати от всички партии, без ГЕРБ, харесват идеята парламентът да заседава през седмица, а в другата седмицица да има само заседания на комисии, но дали тази практика ще бъде въведена тепърва ще се мисли

Могат да се търсят всякакви механизми за работа на парламента, депутатите трябва да започнат да изпълняват съвестно задълженията си. Това обясни днес председателят на Народното събрание Ива Митева. Вчера тя съобщи за идеята си заседанията в пленарната зала да не са всяка седмица, за да се работи интензивно в комисии. Тя уточни, че е поставила въпроса още на председателски съвет и всички групи общо взето са се обединили около тази идея. На депутатите са представени и справки как се работи в други парламенти.

Митева подчерта, пред БТА, че засега правилникът си остава в този вид и по тази тема нищо няма да се записва.

Идеята е да се помисли и като се види как тръгва работата на НС, да решим дали по някакъв начин да не се направи така, че парламентът наистина да бъде работещ. Виждате и какви закони се произвеждат, могат да се търсят всякакви механизми, мотивира се Митева.

„Ако няма съгласие, няма как да тръгнем да правим нещо напук и на инат. Важно е парламентът да работи качествено, това не е фабрика за закони“, каза Виктория Василева от ИТН. Според Василева  това би повишило качеството на закондателния процес. "Не смятам, че сегашната система дава възможност внимателно и качествено да се оглеждат всички закони – нови и поправки в стари закони. Парламентът се е превърнал в конвейер за производство на закони. По-добре да приемете един закон на седмица, но да знаете, че този закон ще е качествен“, каза тя пред БГНЕС.

Филип Попов от "БСП за България" смята, че такъв начин на работа би могъл да даде повече време за работа по законопроекти в комисии, но трябва да се види най-добрият баланс, така че работата на НС да бъде ползотворна.Този парламент е от неголеми парламентарни групи, което означава трудно покриване на две комисии, които са в един и същи ден, даде аргумент "за" депутатът.

Можем да работим всяка седмица в зала, но тогава в комисиите, тъй като са много, ще работим по пет човека с чужди гласове, коментира Йордан Цонев от ДПС. Според него има казус - ще се работи ли в комисиите лично и, ако "да", за това е нужно много време, защото всеки участва в поне две комисии, които заседават по три до пет часа. Сега влизаме в едната комисия, подписваме се и бягаме в другата, добави Цонев. Ако искаме тази практика да я прекратим, трябва да дадем много време на комисиите да работа, категоричен е народният представител.

Трябва да убедим общественото мнение, че ние няма да лежим вкъщи, а ще идваме на работа от 9.00 часа сутринта и ще си отиваме в шест вечерта и това ще е пред очите на медиите, ще предложим санкции за този, който не идва на работа, без заплата, изтъкна Цонев.

ДПС ще подкрепи идеята за друг начин на провеждане на заседанията в пленарната зала, ако общественото мнение и медиите застанат зад това предложение.

„По-скоро не бихме подкрепили такова предложение“, заяви Димитър Главчев от ГЕРБ за идеята да бъде променен ритъма на работа. „Нека все пак да чуем мотивите на колегите, които го предлагат“, допълни той.

По сега действащия правилник парламентът провежда пленарни заседания три дни в седмицата – от сряда до петък, а които продължават от 09.00 до 14.00 часа. През останалото време заседават комисии, както и народните представители имат възможност да се срещат с хора от избирателните си райони.

ДПС не участва в експертните разговори за създаване на правителство с "Има такъв народ", които започнаха вчера, каза Йордан Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков