Волт: Държавата да защити майките от некоректните работодатели

OFFNews Последна промяна на 20 май 2019 в 09:59 1834 0

Държавата трябва се намеси решително и да защити бъдещите и настоящи майки от некоректните работодатели, призова Маргарита Кръстева, осма в листата на партия Волт за европейските избори.

„Голяма част от работодателите в България дискриминират своите подчинени в детеродна възраст. Очакват от тях безкористно поведение и пълна отдаденост, но в същото време не спазват законите. Фрапиращото е, че много жени не търсят правата си, защото ги е страх, че ще останат без работа. И това се случва във всички сфери на заетостта“, посочва Маргарита Кръстева.

Именно поради тази причина кандидатката на Европейска партия "Волт" е съсредоточила усилията си върху равноправието на половете и по-конкретно - защита на социалните и икономически права на жените.

Кръстева вярва, че положението може да се подобри единствено чрез лостовете на Европейския съюз, които се прилагат успешно в западните държави. Убедена е, че подобни механизми ще върнат уважението към работещите майки и ще им осигурят достоен живот. Предлага и конкретни решения – въвеждане на данъчни облекчения за компаниите, които наемат бременни жени или майки на малки деца. Друг полезен ход би бил създаването на „детски кът“ в офисите.

„По този начин държавата може да премахне втората година от майчинството, а майките ще бъдат стимулирани да се върнат на работа, като в същото време ще са спокойни, че детето им е близо до тях и е обгрижвано по възможно най-добрия начин. При добро желание няколко фирми могат да си партнират и да изграждат общи детски кътове. Това може да се случи и по европейски фондове“, категорична е Маргарита Кръстева.

Анализи посочват, че голяма част от майките биха предпочели подобен вариант пред възможността да получават 380 лв. месечно през втората година от майчинството си, допълват от "Волт".

От Европейска партия Волт смятаме, че подобен подход ще се отрази положително на бизнес средата, където има криза за кадри и в същото време жените ще имат повече кариерен опит и няма да се откъсват за дълго време от работната атмосфера като цяло. Не на последно място - ще помогне в борбата с демографската криза, която се очертава като жизненоважен за нацията проблем и всеки свободно ще може да има дете без да се страхува, че ще загуби работата си, посочват още "Волт".

По думите на Кръстева е от изключително значение държавата да предложи добри условия за инвестиции и извън София, което ще спре хипер потока към столицата. За целта обаче в провинцията трябва да има достойно заплащане, добро здравеопазване, детски градини и среда за развитие на култура.

ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ 2019

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови