Военният министър: Очакваме утре да имаме редовно правителство

Военната помощ, която ще предоставим на Украйна, няма да накърни способностите на Българската армия, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов

OFFNews 13 декември 2022 в 13:51 2318 1

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов

Военната помощ, която България ще предостави на Украйна, няма по никакъв начин да накърни способностите на Българската армия, заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов след края днешното заседание на ресорната парламентарна комисия, предаде БТА. 

Комисията по отбрана подкрепи на второ четене законопроекта за ратифициране на Споразумението между министерствата на отбраната на България и на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. "За" бяха 13 депутати, двама - "против", а един се въздържа от гласуването.

Рискове за националната сигурност има, защото конфликтите са твърде близо до страната ни, но реална заплаха към момента няма, заяви Димитър Стоянов в отговор на въпрос дали страната ни ще бъде въвлечена във войната, след като предостави въоръжение на Украйна.

Министърът на отбраната уточни, че след като ратификацията бъде гласувана на второ четене в парламента, остава само президентът Румен Радев да издаде указ, който да потвърди законопроекта за ратифициране на споразумение между министерствата на отбраната на България и Украйна.

"Докато не излезе в Държавен вестник, няма как да предоставим исканата техника на украинската страна", каза той.

По повод евентуалната възможност страната ни да получи заместващо въоръжение, след като изпрати помощ на Украйна, Димитър Стоянов съобщи, че има желание от един съюзник да предостави техника на България, но разговорите са в твърде начален етап:

"Очакваме да пристигне оферта тази или другата седмица от Швеция за заместваща платформа за изтребителната авиация. Франция бяха преди една седмица на посещение в авиобаза "Граф Игнатиево" и "Безмер", за да направят оценка на възможностите на авиационните бази. Вчера имахме посещение от Израел. Процесите се движат, но най-вероятно времето няма да ни стигне, защото очакваме утре да имаме редовно правителство."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!