Водачът на БСП в Брюксел: Не оспорвам авторитета на другаря Станишев

Пътят на БСП е само един – към властта, заяви Петър Витанов

OFFNews Последна промяна на 10 юни 2019 в 09:02 4957 0

Никой не оспорва авторитета на другаря Сергей Станишев. Той може да ни представлява в ръководството на някой от органите на ЕП, не виждам нищо драматично. 

Това заяви Петър Витанов, който бе избран за шеф на евродепутатите от БСП в Брюксел, по БНТ. Изборът беше вътрешен, направен сред петимата избрани евродепутати от БСП, уточни той. 

Относно критиките за избора той да води българската делегация на социалистите в ЕП, Витанов заяви, че е обидно, особено когато такъв тип полемики идват от собствената му партия. Не познавам другаря Гергов, огорчен съм в известна степен, тъй като се занимавам с международна дейност от доста години, заяви Витанов по повод изказването на социалиста Георги Гергов, че той дори не знае къде е Европарламента. 

Витанов обясни, че функциите на ръководителя на делегацията е да осъществява действията по координация, да бъде онази трансмисия между ръководството на групата на Социалистите и демократите, между БСП и групата от евродепутати. „Не е кой знае колко драматично. Хора на моята възраст са били избирани на същите постове, за председатели на партия и министър-председатели, а и аз вече не съм толкова млад, каквито критики отправят към мен“, коментира евродепутатът. Витанов подчерта, че между петимата избрани евродепутати няма различия, работят консолидирано и единно. „Направихме разпределение да обхванем цялата палитра от въпроси, които са важни за БСП в новия мандат на ЕП. Опитахме се да обхванем всички комисии, които са значими. На мен ми се падна социалната и бюджетната комисия“, допълни той. „Решили сме да реализираме предизборната платформа „Визия за Европа“. Около политиките и приоритетите сме се обединили много по-рано – още преди 6 месеца по време на предишния ни Конгрес“, каза още Витанов. Според него платформата може да стане част от ЕП с активната позиция на българските европейски депутати, които ще отстояват текстовете, записани там. „Единният стандарт за минимална работна заплата е нещо, което вече е пробвано да се случи в ЕС. Има две подобни резолюции през годините и ще настояваме за решителни действия в тази посока“, заяви Петър Витанов. Той обясни, че има няколко вектора за взимане на решения – на национален принцип и в рамките на голямото политическо семейство. „Безспорно трябва да се подобри координацията между нашата група, като евродепутати, и ръководния орган на БСП – Националния съвет“, уточни той. 

Не виждам нищо драматично и в загубата на евроизборите, каза още Витанов. 

Пътят на БСП може да бъде само един – към властта, като начин за друг тип управление, което може да повиши жизнения стандарт на българина, обясни евродепутатът.  

Витанов е на мнение, че Европа не е толкова далеч от България и европейските решения засягат ежедневието на българите. „Очевидно е, че не сме успели да убедим хората, защото избирателната активност беше изключително ниска. Ние не сме доволни от изборния резултат, но сме единствената партия, която повиши гласовете за своя подкрепа и има повече евродепутати, спечелихме в няколко областни центрове“, каза още Петър Витанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови