Внесоха промените в Конституцията

Депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и ББЦ се подписаха за промените

Симона Костадинова Последна промяна на 26 май 2015 в 17:59 5837 7

В 16:47 днес управляващите внесоха в деловодството на парламента законопроекта за промени в Конституцията.

Общо 132 народни представители са се подписали под документа. Проекта са подкрепили депутатите от ГЕРБ, РБ, ПФ, както и осем души от ББЦ. 

Очаква се утре вносителите да дадат изявление.

В промените управляващите предлагат Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - съдийска и прокурорска. Мандатът му пък ще бъде намален от 5 на 4 години.

Правосъдието Христо Иванов пък ще може да участва в заседанията на двете колегии - ще има право на съвещателен глас.

Промените в Конституцията трябва да бъдат подкрепени минимум от 160 народни представители при гласуването в пленарна зала. Управляващите обаче нямат толкова и именно заради това се надяват по време на дебатите да постигнат консенсус и с други политически сили.

"Всичко е въпрос на разговори, диалог и взаимни компромиси. Най-важното да не излизаме от рамката, която беше заложена. Готови сме на разумни компромиси", каза по-рано днес Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.05 2015 в 08:43

А как може главния прокурор да има мандат от 7 години и никой да няма правомощията да го свали от власт, освен той самият да подаде оставка? А каква работа извършва Сотир Цацаров, като внася сигнали до прокуратурата без почти никакви доказателства за да може делата да се въртят години и най-накрая да ги прекратят поради липса на доказателства? А защо непрекъснато влизат хора в съда без конкурс?

26.05 2015 в 21:32

На ЦЦ му отложиха с още месец третата инстанция за да може да внесе лично промените или го забравиха?

26.05 2015 в 20:26

Има два вида диктатура,преди 1989 и след нея.Хора бягаите от тази държава.Никога няма да има оправия.

26.05 2015 в 20:21

Власт, която е безконтролна и непроветрива, неизбежно се осмърдява ! Аналогично на Законодателната и Изпълнителната власт, Съдебната власт по Конституция трябва да бъде също така обект на контрол, отчет и на възможна преждевременна сменяемост!
За да бъде,обаче, Съдебната власт политически максимално независима, квотата за избор на ВСС на професионалните гилдии (съдии, прокурори, следователи) трябва да стане по-голяма - примерно 2/3, докато квотата на Парламента трябва да стане по-малка - примерно 1/3).
И за да се приемат от НС желаните промени в Конституцията, е несъмнено нужен много силен политически натиск от Европейските и Евроатлантическите партньори над определени БГ политически субекти !

26.05 2015 в 20:11

Власт, която е безконтролна и непроветрива, неизбежно се осмърдява ! Аналогично на Законодателната и Изпълнителната власт, Съдебната власт по Конституция трябва да бъде също така обект на контрол,отчет и на възможна преждевременна сменяемост!
За да бъде Съдебната власт политически максимално независима, квотата за избор на ВСС на професионалните гилдии (съдии, прокурори, следователи трябва да стане по-голяма - примерно 2/3, докато квотата на Парламента трябва да стане по-малка - примерно 1/3).
И за да се приемат от НС желаните промени в Конституцията, е несъмнено нужен много силен политически натиск от Европейските и Евроатлантическите партньори над определени БГ политически субекти !

26.05 2015 в 18:40

Нее, не Конституцията! Румънката от протестна мрежа каза, че не трябва. Сега няма да ни стане Министър на правосъдието, нито ще дава интервюта на Сашо Х*йов. :(

26.05 2015 в 18:34

ЩЕ ТУПАМЕ ТОПКАТА С ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА, ЗА ДА НЕ ПРОВАЛИМ МОДЕЛА#КОЙ, А СЛЕД ТОВА С ЯВНО ГЛАСУВАНЕ ЩЕ НАПРАВИМ НАША СЪДЕБНА РЕФОРМА ДА НЕ ВЗЕМАТ ДА ОСЪДЯТ ЕДИН КОРУМПИРАН КРАДЕЦ ФИЗКУЛТУРНИК.