ВМРО: Три години затвор и 5000 лв. глоба за радикален ислям

OFFNews 07 април 2016 в 14:50 4058 2

krasi
Красимир Каракачанов настоява радикалният ислям да се преследва от закона

Народните представители от ВМРО-БНД  внесоха предложение за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. Чрез него се предвижда криминализиране на разпространението и проповядването на радикален ислям в България.

Предлага се чл. 108 да гласи: "Който проповядва радикален ислям, фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева".

Законодателите трябва да направим възможното за ограничаването му и да предпазим българските мохамедани от пропаганда, която има за цел да раздели и противопостави обществото, поясняват от ВМРО.

В мотивите към предложението си те подчертават, че има разлика между религия и радикална идеология, която е базирана на исляма. В случая с радикалния ислям това е идеология, която претендира, че е религия, а в същото време е политическа доктрина, която е по-близка до антидемократичните идеологии от 20-ти век, отколкото до традиционния ислям.

Експерти по сигурността и анализатори вече формулираха нов термин: „ислямофашизъм“, който се стреми да покаже, че тази идеология няма толкова общо с исляма, колкото с тоталитарните идеологии, аргументират се народните представители от ВМРО.

В мотивите към предложението за промяна е записано още: „За съжаление, идеологията „радикален ислям“ има вече своите последователи и в България. В контекста на събитията в Близкия Изток и имигрантските общности в Западна Европа заплахата от нея ще продължи да расте. Считаме, че като законодатели трябва да направим възможното за ограничаването й, както и да предпазим българските мохамедани от пропаганда, която има за цел да раздели и противопоставя обществото.

В действащия Наказателен кодекс, чл. 108, е криминализирано проповядването на „недемократична идеология“, като единствената такава е цитиран „фашизмът“, който далеч не е най-показателният пример, а и на практика няма съвременни проявления (за разлика от националсоциализма например). Считаме, че изричното упоменаване на радикалния ислям в чл. 108 е изключително важно с оглед на заплахата, която представлява той за нашето общество. Освен това подобен запис ще направи ясно разграничението между религия (за каквато той иска да се представи) и идеология, като ще има възпиращо действие спрямо потенциалния контингент на пропагандата му.“

По-нататък в Мотивите на народните представители от ВМРО се изброяват 6 признака, според които може да се счита (без претенции за изчерпателност), че едно лице проповядва „радикален ислям“.

Предлагаме легална дефиниция в този дух да бъде закрепена в чл. 93 от НК, чрез създаването на нова точка 31, завършват мотивите си народните представители от ВМРО.

Според тях: "Идеология "радикален ислям" се проповядва от едно лице, когато то с думи, действия или разпространение на текстове или символи агитира за някоя от следните идеи: за създаване на Ислямска държава (Халифат); за налагане на законите на "Шериата" над светските; за насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение характерни за исляма или пропагандира насилие във вид на свещена война (джихад) срещу немюсюлмани. Същото деяние е налице, когато се набират последователи или средства в подкрепа на терористични организации, чиято идеология е базирана на исляма или се извършва агитация в полза на такива организации".



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!