Ексклузивно Президентът назначи служебния кабинет. Стефан Янев става премиер (пълният състав)

ВМРО стояло във властта заради националната сигурност

След ареста в Басейнова дирекция Пловдив се чудят дали България се превръща в полицейска държава

Георги А. Ангелов Последна промяна на 26 февруари 2020 в 13:52 2502 1

Снимка BGNES

Юлиан Ангелов

ВМРО би напуснало управляващата коалиция, ако националната сигурност и националните интереси са застрашени, но за момента няма такива действия. Това се разбра от думите на секретаря на парламентарната група на “Обединени патриоти” и на ВМРО Юлиан Ангелов в отговор на въпрос на OFFNews: “При какви условия ще излезе ВМРО от управлението, къде е границата?”

“Граница трудно можем да определим. В момента, в който видим, че не сме полезни за управлението на страната, или нещата, които ние предлагаме да се случат, и считаме, че са правилни и защитават националните интереси на държавата. Това мисля, че ще е достатъчно, за да не сме част от подобно управление. Ако видим, че националната сигурност и националните интереси са застрашени с определени действия или решения на мнозинството, или коалиционния партньор, тогава бихме предприели такива действия. За момента не сме видели от тяхна страна подобно нещо”, беше целият отговор на Ангелов.

Ангелов коментира в кулоарите на парламента обтегнатите коалиционните взаимоотношения заради задържането на директора на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" в Пловдив Цветелина Кънева. При показна акция на МВР и прокуратурата в понеделник сутринта тя бе закопчана и отведена в ареста. Срещу нея има повдигнато обвинение за безстопанственост.

"Така повече не може да се продължава - при възникването на каквото и да било обществено напрежение, да се удря някой от коалиционните партньори", каза вчера вицепремиерът Красимир Каракачанов преди коалиционния съвет. Кънева е близка до ВМРО и според партията на Каракачанов тя е задържана въпреки че именно тя е разкрила незаконните сондажи за вода в промишлени предприятие, заради което е обвинена.

По неофициална информация ВМРО обсъждат вариант с излизане от коалицията няколко месеца преди редовните избори, ако няма предсрочни такива. Ако ударите срещу техни кадри продължат, това може да стане и по-рано. Това ще предизвика предсрочни избори или Борисов трябва да направи кабинет на малцинството с подкрепата на "Воля" и независими депутати, което не може да стане без негласна подкрепа от ДПС.

Ангелов каза днес, че има неща от предизборната програма на “патриотите”, които трябва да бъдат довършени до края на мандата. Сред тях са мигрантската криза, патриотичното образование, военното обучение, минималната пенсия и т.нар. циганска концепция на Каракачанов.

Странни акции срещу коалиционен партньор

Попитан какво се е случило с вчерашния коалиционен съвет, Юлиан Ангелов каза: "Виждаме напоследък доста странни организирани акции, които целят да удрят единия от коалиционните партньори. Подобни пиар акции и то върху безобидни жени, са недопустими изобщо. На всички ви стана ясно вчера, че включително и прокурорът, който е поискал да се удължи мярката на тази жена в Пловдив, е казал, че няма никакви доказателства и му трябват 72 часа да събере доказателства. Чудя се къде живеем ние?".

На въпрос защо се обръщат към ГЕРБ за акциите на прокуратурата, Ангелов уточни, че там не са присъствали само от прокуратурата. "Присъствали са и от полицията. Арестът е по Закона за МВР, доколкото ми е известно. Прокуратурата може да иска да проверява, но в крайна сметка такова струпване на полицейски части, за да арестуваш една жена, е странно. Не съм чул до момента тя да е масов убиец или да е оглавила престъпна група, която разпространява наркотици, за да има подобна акция", каза той.

От ГЕРБ са обяснили, че не са запознати с този случай и че ще го проучат и веднага са направили обаждания до ангажираните органи. "Надяваме се да има вътрешна проверка защо се е стигнало дотам", допълни депутатът от "Обединени патриоти".

Според него въпросът е дали България не се превръща в полицейска държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови