ВМРО ще се яви на изборите самостоятелно. Освен ИТН, не ги иска и Стефан Янев

Йорданка Веселинова 15 август 2022 в 11:48 5710 4

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Ангел Джамбазки

В последния работен ден на 47-то Народно събрание съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов поиска предизборна коалиция с ИТН и партията на Стефан Янев. От партийната телевизия той отправи покана и към бившите партньори от "Обединени патриоти" - "Атака" и НФСБ:

"ИТН са добре дошли, партията на ген. Стефан Янев и бившите ни партньори в "Обединени патриоти", които припознават българския национален интерес, са добре дошли", каза тогава той и добави, че е нужна коалиция на българофилите, в чиято основа да бъдат националната сигурност, икономическият патриотизъм и демографската политика.

Поканата за "коалицията на българофилите" обаче почти мигновено бе отхвърлева от ИТН. Миналата сряда бившият служебен премиер и лидер на новата партия "Български възход" Стефан Янев заяви, че не е водил разговори  с ВМРО за общо явяване на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври.

КОД на Петър Москов отказа да приеме поканата на ВМРО. Миналата седмица Москов обяви, че КОД отива самостоятелно на изборите.

Съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки, след две седмици търсене на коалиционни партньори, обяви в предаването "Твоят ден" на Нова телевизия, че партията ще се яви самостоятелно. Това означава, че и доскорошните партньори НФСБ не са откликнали на поканата.

Джамбазки добави още, че са водени разговори и с Общество за Нова България, но не искали да се скроява коалиция набързо.

Той коментира, че нишата за националистическа партия не е заета от "Възраждане": "Възраждане" не е нито патриотична, нито националистическа, а крайно лява и крайно промосковска партия. Тя залага на страхове и популизъм."

По думите му избирателите на партията на Костадин Костадинов "мразят всички и гласуват напук. Те са привърженици на теории на конспирацията, вярват, че самолети ни пръскат със зарази".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови