ВМРО: Ще подпишем конституцията на ГЕРБ на 2 септември. Най-вероятно

ГЕРБ приема част от исканията на Патриотите, за другите - обществото да каже

OFFNews 26 август 2020 в 09:10 5087 0

ВМРО е "за" свикване на Велико народно събрание, най-вероятно ще положим подписите си под проекта за Конституция на ГЕРБ на 2 септември. 

Това заяви зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов по Нова тв. Той уточни, че след вчерашните преговори между управляващите партньори ГЕРБ има 104, а не 116 подписа. 

Смятаме, че държавата има нужда от една радикална промяна, а не само от промяна на лицата. По отношение на проекта на ГЕРБ ние имаме предложения, които са част от нещата, необходими да ни мотивират, за да ги подкрепим, обясни зам.-председателят на ВМРО. Той подчерта, че ако за ГЕРБ важни теми са броят на депутатите и съдебната система, то за ВМРО от значение е еднонационалният характер на държавата и прекратяването на купения вот. 

„Според нас самото бързане е малко пресилено. Знаем, че колегите от ГЕРБ го правят, за да покажат, че не ги е страх и не бавят процедурата, но една конституционна промяна трябва да бъде добре обмислена. Ако има чуваемост към нашите тези, ние вероятно ще положим и подписите си на 2-ри септември, каза още Веселинов.

Той обясни и предложението на ВМРО за „разблокиране” на политическата система – президентът да може веднъж на мандат да инициира референдум за оставка на правителство и парламент. Ако президентът загуби, той трябва да напусне поста си. Това означава, че няма да има институционален сблъсък, какъвто се наблюдава у нас, обясни Веселинов искането за увеличаване на правомощията на президента. 

Ние не сме президентска партия, ние сме партия, която защитава националния интерес. Смятаме, че президентските правомощия трябва да се увеличат. Всички сме се втренчили в личностите, а загърбваме фундаменталните неща, каза още Веселинов. Подходът трябва да бъде да се анализира конституцията и да се търсят проблемните места, обясни той. 

Разговорите с ВМРО продължват, обяви председателят на групата на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова по бТВ. Тя обясни, че не са поемали ангажимент да запишат в първоначалния вариант на проекта за конституция исканията на войводите за увеличаване правомощията на президента, образователен ценз и връщането на наборната служба, защото те се нуждаят от широко обществено обсъждане. 

Когато започнат дискусиите, ние предлагаме да се търси отговор сред обществото и експертите – възможно ли е записването на подобни текстове, обясни Дариткова. Тя уточни, че ГЕРБ ще се съобрази с част от исканите конституционни промени от „Обединени патриоти“.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови